Chile: Violenta ia locul spaimei in orasele transformate in ruine

03-03-2010 00:00

Bandele de hoti misuna peste tot in localitatile fantoma, in ciuda incercarilor disperate ale autoritatilor de a restabili ordinea. Nici eforturile de ajutorare a populatiei sinistrate nu dau rezultat.

Zeci de mii de oameni sufera de foame. Drept dovada a experientei teribile prin care au trecut, stau inregistrarile amator filmate in momentul producerii seismului, dar si a valurilor seismice ce i-au urmat.

Imaginile amator care surprind valurile seismice au fost difuzate de o televiziune chiliana. Apele oceanului au facut ravagii in orasul Constitucion, deja devastat de cutremur.

La cateva zile de la dezastru, au aparut noi inregistrari si din momentul producerii seismului.

In aceste imagini, filmate intr-o discoteca, se vad cazand una dupa alta bucati de tavan. Oamenii incearca sa se fereasca si fug. Intr-o alta discoteca, oamenii au avut noroc. Aici, cutremurul nu a provocat distrugeri, iar cei aflati inauntru au scapat nevatamati.

In multe orase afectate de seism insa, situatia ramane foarte grava. Au inceput sa soseasca si ajutoarele, insa sunt prea putine.

Desi autoritatile au trimis 11.000 de militari ca sa previna jafurile, hotii continua sa actioneze. Asa ca localnicii au format si ei patrule, pentru a se proteja.

Si comunitatea internationala intinde o mana de ajutor sinistratilor. Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a sosit marti in Chile.

La randul sau, preseditele Boliviei, Evo Morales, a anuntat ca isi doneaza jumatate din salariul pe luna aceasta pentru sinistratii din Chile. Gestul este menit sa incurajeze populatia sa faca la fel.

Tags: cutremure,


VIDEO PROTVPLUS.RO