Ce spune creatorul serului Pfizer-BioNTech despre vaccinarea obligatorie: ţine de o „responsabilitate individuală”
Creatorul vaccinului Pfizer-BioNTech Ugur Sahin consideră că vaccinarea este o ”responsabilitate individuală” şi pledează în favoarea unei vaccinări bazate pe transparenţă şi educaţie şi care să nu aibă la bază obligativitatea vaccinării.
Persoanele care nu se vaccinează, ”foarte probabil se vor infecta” cu noul coronavirus - care devine tot mai contagios -, subliniază cofondatorul BioNTech Ugur Sahin, într-un interviu acordat publicației franceze Les Échos, citat de News.ro.
”Următoarea generaţie a virusului va avea o rată de infecţiozitate de aproximativ 6-8, ceea ce înseamnă că o persoană infectată va putea infecta până la opt persoane care nu vor fi imunizate”, avertizează el.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
În opinia sa, vaccinarea este deosebit de utilă, însă ea ţine de o ”responsabilitate individuală”.
”După părerea mea, în calitate de medic şi de cercetător, a transforma (vaccinul anticovid într-un vaccin) obligatoriu ar putea avea efectul invers” celui căutat, consideră el.
El pledează în favoarea unei vaccinări care să aibă la bază transparenţa şi educaţia în vederea convingerii persoanelor de binefacerile acesteia.
Varianta indiană (delta) întunecă tot mai mult orizontul european, însă firma BioNTech rămâne încrezătoare.
Ugur Sahin şi Özlem Tureci anunţă că efectuează ”teste în laborator pentru a vedea (dacă serumul unei persoane vaccinate) este capabil să protejeze şi împotriva noilor variante”.
Vaccinul dezvoltat de BioNTech ”prezintă o eficienţă de aproximativ 89% împotriva bolii simpromatice a varinatei delta, la două săptămâni după o vaccinare completă”, subliniază Ugur Sahin, care citează rezultate ale unui studiu britanic.
Protecţia asigurată de anticorpi ar putea însă să scadă în timp, însă ”scutul” asigurat de ”celulele T este mult mai stabil. El există pentru a dura mult timp, poate ani de zile”, apreciază cercetătorul.
O a treia doză, probabil "utilă"
Firma în domeniul biotehnologiei este în măsură să-şi adapteze vaccinul, pentru a-l face mai eficient împotriva unor variante noi, care urmează să apară, subliniază cei doi cercetători.
Un prim lot de vaccin ”adaptat” variantei indiene (delta) a fost deja conceput de BioNTech ”în câteva săptămâni”.
Teste clinice urmează să înceapă ”în august”, anunţă Özlem Tureci.
Un ”proces adaptat” permite fabricarea unui nou vaccin ”în 100 de zile”, precizează Ugur Sahin
BioNTech monitorizează mutaţiile virusului şi intenţionează să fabrice şase miliarde de doze de vaccin în perioada 2021-2022.
”Nu trebuie să ne fie frică de varianta delta”, declară cercetătorul, însă o ”vaccinare de rapel” poate fi necesară în vederea unei consolidări a apărării imunitare împotriva acestei tulpini contagioase.
Özlem Tureci consideră această a treia doză ”probabil foarte utilă”.