Explicatia din spatele "Error 53" de pe iPhone. Avocatii se pregatesc de proces impotriva gigantului american

08-02-2016 22:44

iPhone

Apple ar putea fi tarat intr-un proces colectiv dupa ce a decis sa blocheze permanent gadgeturile care nu au fost reparate la un service de-al companiei si care si-au instalat iOS9.

Mai multor persoane le-a aparut pe ecran mesajul “Error 53” si au constatat ca nu isi mai pot folosi dispozitivul pe care au dat in jur de cinci sute de lire. iOS9, cel mai recent system de operare de la Apple, face imposibila folosirea telefonului daca observa ca acesta a fost reparat la un alt service decat cel al companiei. Mai exact, in cazul in care oamenii si-au schimbat senzorul de amprente sau butonul principal, odata ce au instalat iOS9 nu si-au mai putut folosi telefoanele.

Angajatii de la magazinele Apple le-au spus ca nu se mai poate face nimic si ca trebuie sa isi cumpere un alt telefon. Gigantul IT a anuntat ca aceasta este o masura de securitate, dar tot mai multe voci spun ca ar fi defapt o strategie de a creste vanzarile. Astfel, oamenii sunt obligati sa plateasca 236 de lire, cat cere un service Apple pentru a schimba butonul principal.

Acum, o firma de avocatura din Seattle vrea sa intenteze un process colectiv, gratuit pentru pagubiti, si ii sfatuieste pe clientii inselati sa se uneasca. “Consideram ca Apple isi obliga in mod deliberat consumatorii sa foloseasca facilitatile lor, care costa mult mai mult decat cele ale unui service normal.” se arata intr-un comunicat al acestora.

Avocatul londonez Richard Colbey a declarat ca este posibil ca actiunile Apple sa incalce legile britanice privind protectia consumatorului. “O persoana care distruge un obiect aflat in proprietatea cuiva este considerat vinovat.” a spus acesta.

“Aceasta masura de securitate este necesara pentru a va proteja dispozitivul de folosirea frauduloasa a senzorului de amprente. Daca un utilizator primeste mesajul “Error 53” il sfatuim sa contacteze Apple Support.” a fost reactia companiei din Cupertino.
 

Sursa: The Guardian