Biserica Ortodoxă Română nu ia partea Ucrainei în conflictul religios cu Rusia


Ultimul update: Joi 21 Februarie 2019 21:27
Data publicarii: Joi 21 Februarie 2019 21:23
Categorie: Stiri externe
Patriarh

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), întrunit joi, a reiterat îndemnul la dialog pentru a găsi o soluţie la diferendul bisericesc din Ucraina.

Privitor la situaţia bisericească tensionată din Ucraina, Sfântul Sinod reiterează punctul de vedere exprimat anterior, când s-a recomandat ca Patriarhia Ecumenică şi Patriarhia Moscovei să identifice, prin dialog, o soluţie a diferendului bisericesc, ''prin păstrarea unităţii de credinţă, respectarea libertăţii administrativ-pastorale a clerului şi credincioşilor din această ţară (inclusiv dreptul la autocefalie) şi restabilirea comuniunii euharistice''.

În caz de nereuşită a dialogului bilateral, este necesară convocarea unei sinaxe a tuturor întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe pentru rezolvarea problemei existente, se menţionează în hotărârea Sfântului Sinod al BOR, întrunit joi, sub preşedinţia patriarhului Daniel.

Potrivit sursei citate, timp de aproape 30 de ani nu a fost rezolvată problema schismei din Ucraina şi nici nu s-a făcut apel la o mediere pan-ortodoxă, aşa cum s-a procedat în cazul schismei din Bulgaria.

''Constatându-se acest impas în rezolvarea situaţiei, Patriarhia Ecumenică a acordat Tomosul de autocefalie ierarhilor, clericilor şi credincioşilor care se aflau în schismă cu Biserica Ortodoxă Rusă şi cu întreaga Ortodoxie, însă acest tomos a fost acceptat doar de către ortodocşii ucraineni care nu se aflau în comuniune cu Patriarhia Moscovei. Prin urmare, problema unităţii ecleziale în Ucraina nu este în prezent rezolvată deplin, şi pentru că aici există o mare populaţie de etnie rusă, care păstrează legătura directă cu Patriarhia Moscovei'', precizează sursa citată.

Pentru o decizie concretă şi corectă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la o viitoare şedinţă a Sfântului Sinod se va ţine seama cu prioritate de faptul că în Ucraina există 127 de parohii ortodoxe româneşti, în special în zona Bucovinei de Nord, aflate în jurisdicţia Bisericii Ortodoxe din Ucraina - Patriarhia Moscovei, menţionează Patriarhia.

''Este necesară o consultare reală a acestor ortodocşi români, care sunt preocupaţi de păstrarea identităţii lor etnice şi lingvistice. În acest sens, este necesară obţinerea de garanţii scrise din partea autorităţilor bisericeşti şi ale statutului ucrainean că identitatea etnică şi lingvistică a românilor va fi respectată, precum şi că aceşti ortodocşi români vor avea posibilitatea de a se organiza într-un Vicariat Ortodox Român şi a cultiva legături spirituale cu Patriarhia Română, spre a fi sprijiniţi prin trimiterea de cărţi de cult şi de teologie în limba lor maternă, adică limba română. S-a menţionat faptul că, în România, funcţionează deja un Vicariat Ortodox Ucrainean, începând cu anul 1990'', subliniază sursa citată.

De asemenea, Patriarhia Română va solicita Patriarhiei Ecumenice o lămurire privind soluţionarea problemei ierarhilor şi preoţilor necanonici din Occident, care au aparţinut fostului "Patriarhat al Kievului".

În urma consultărilor, Sfântul Sinod va exprima poziţia sa oficială privind situaţia Ortodoxiei din Ucraina, se mai arată în hotărârea acestui for.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ucraina dă o lovitură Bisericii Ortodoxe. Ce denumire va trebui să poarte
Avertisment dur al lui Putin pentru Biserica Ortodoxă.
Biserica Ortodoxă Română, mesaj pentru Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei
FULLSCREEN
Biserica Ortodoxă Română nu ia partea Ucrainei în conflictul religios cu Rusia
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO