Biogaz, ferestre inteligente si reciclare! Armele contra incalzirii globale

Dată publicare: 10-12-2009 00:00
Dată actualizare: 29-03-2012 15:54


Marile orase sunt si mari poluatori. Si cum in 2030 se estimeaza ca mai bine de jumatate din populatia planetei va locui la oras, trebuie sa ne regandim urgent modul de viata.

 

Asta daca vrem sa facem ceva in privinta incalzirii globale a climei, care ameninta intreaga omenire.

Mai multe orase mari din strainatate au trecut deja la treaba, introducand o serie de inovatii, de la biogaz la ferestre ecologice.

La Lille, in nordul Frantei, aproape o treime dintre autobuze functioneaza cu biogaz.

O flota de camioane de reciclare aduna resturile menajere si frunzele cazute din parcuri. Acestea sunt duse la un centru de prelucrare, unde sunt puse la fermentat si descompuse. Primaria orasului are de gand sa deschida si cateva centre pentru tratarea excrementelor, marindu-si astfel productia de biogaz.

"Speram ca foarte curand sa putem injecta acest biogaz in conducte, pentru ca dupa ce il purificam, este o clona a gazului natural si il poate inlocui perfect", spune Pierre Hirtzberger, inginer.

Biogazul se foloseste deja pe post de combustibil in Germania, Suedia si Austria.

Problema nu este insa numai ce consumam, ci si cat consumam. De exemplu, cladirile moderne cu fatade de sticla se supraincalzesc vara si consuma foarte multa energie cu aerul conditionat.

Asa ca o companie spaniola a inventat sticla inteligenta, care vara pastreaza racoare si iarna face caldura. Mai exact, este vorba despre mai multe straturi de sticla, cu un compartiment umplut cu apa in mijloc. O asemenea fereastra nu permite trecerea razelor infrarosii, pastrand o temperatura placuta.

Potrivit creatorilor sai, sistemul poate fi folosit si invers, pe post de calorifer.

Asadar, actiunile impotriva incalzirii globale continua in ciuda faptului ca sute de e-mailuri si mii de documente secrete furate din baza de date a unei universitati din Anglia si postate pe Internet ar demonstra ca fenomenul nu este decat o farsa elaborata.

Tu ce crezi? Este incalzirea globala o conspiratie?


VIDEO PROTVPLUS.RO