Bilanțul celor 11 zile de lupte sângeroase dintre Israel și Hamas. Reacții după încheierea armistițiului

×
Codul embed a fost copiat

După 11 zile de lupte sângeroase, Israelul şi Hamas, mişcarea islamistă la putere în Fâşia Gaza, au anunţat joi seară că au aprobat un acord de încetare a focului.

Ostilităţile au început pe 10 mai, cu un tir de de rachete al Hamas asupra Israelului în semn de "solidaritate" cu sutele de palestinieni răniţi în ciocnirile cu poliţia israeliană pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, al treilea cel mai sfânt loc al islamului, unde le-a fost restricţionat accesul, transmite Agerpres.

După intrarea în vigoare a armistiţiului, palestinienii au sărbătorit evenimentul pe străzile din centrul oraşului Gaza, dar şi în oraşe din Cisiordania ocupată, în timp ce armata israeliană nu a menţionat nicio nouă alertă privind vreun atac cu rachete dinspre enclava palestiniană.

''Cabinetul (de securitate) a acceptat în unanimitate recomandarea tuturor responsabililor din domeniul securităţii (...) de a aproba iniţiativa egipteană de încetare a focului bilateral şi fără condiţii'', s-a arătat un comunicat al autorităţilor israeliene. În Fâşia Gaza, Hamas a confirmat intrarea în vigoare a acestui acord de încetare a focului vineri, la ora locală 02:00 (joi, 23:00 GMT).

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a desemnat două delegaţii în Israel şi Teritoriile Palestiniene Ocupate să conlucreze pentru respectarea armistiţiului, relatează News.ro. 

Citește și
Israel
Israel şi Hamas au încheiat un armistițiu, după 11 zile de violenţe
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Bilanțul victimelor din cele două tabere

 

De la începutul ostilităţilor, pe 10 mai, în atacurile israeliene asupra Fâşiei Gaza au murit 232 de oameni, iar Israelul a înregistrat 12 decese.

Seria de violenţe care a debutat după o lună în care tensiunile au crescut este cea mai sângeroasă din ultimii ani între Israel şi teritoriul palestinian. Luptele au început după mai multe zile în care au avut loc ciocniri între israelieni şi palestinieni în Ierusalimul de Est.

Cel puţin 230 de oameni, inclusiv mai mult de o sută de femei şi copii, au fost ucişi în Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii de aici. Israelul a transmis că cel puţin 150 de militanţi se numără între cei ucişi în Gaza. Hamas nu oferă de regulă informaţii despre numărul de luptători ai săi pierduţi în conflicte.

În Israel, 12 oameni, inclusiv doi copii, au fost ucişi, potrivit autorităţilor. Israelul a spus că aproximativ 4.000 de rachete au fost lansate spre teritoriul său de către militanţii din Gaza.

Gruparea islamistă Hamas a revendicat "victoria" în această, conform unei declaraţii a unui înalt oficial al mişcării în faţa a mii de persoane adunate vineri pentru a-şi manifesta bucuria în oraşul Gaza după intrarea în vigoare a încetării focului.

"Aceasta este euforia victoriei", a declarat Khalil al-Hayya, numărul doi al biroului politic al Hamas în Fâşia Gaza, în timpul unui discurs adresat persoanelor reunite pentru a sărbători armistiţiul, promiţându-le totodată acestora reconstruirea caselor distruse de raidurile israeliene.

Reacția lui Biden după armistițiu

 

Preşedintele american Joe Biden a declarat joi că încetarea focului între Israel şi Hamas reprezintă "o adevărată oportunitate" pentru a avansa în direcţia păcii.

"Sunt convins că palestinienii şi israelienii merită în egală măsură să trăiască în siguranţă şi să se bucure de acelaşi nivel de libertate, prosperitate şi democraţie", a declarat Joe Biden la Casa Albă.

"Administraţia mea îşi va continua eforturile diplomatice discrete, dar hotărâte, pentru a se îndrepta către acest obiectiv", a continuat el.

De asemenea, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a mulţumit preşedintelui american Joe Biden pentru rolul său în reuşita iniţiativei egiptene de mediere a unui încetări a focului în recenta escaladarea a violenţelor dintre israelieni şi palestinieni, într-o postare publicată pe Twitter.

Preşedintele al-Sisi a declarat că atât el, cât şi preşedintele Biden, au identificat urgenţa gestionării cu diplomaţie a conflictului între toate părţile.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Hamas revendică o ''victorie'' în confruntarea armată cu Israelul
Hamas revendică o ''victorie'' în confruntarea armată cu Israelul

Gruparea islamistă Hamas a revendicat "victoria" în recenta confruntare armată cu Israelul, conform unei declaraţii a unui înalt oficial al mişcării după intrarea în vigoare a încetării focului, informează vineri AFP.

Israel şi Hamas au încheiat un armistițiu, după 11 zile de violenţe
Israel şi Hamas au încheiat un armistițiu, după 11 zile de violenţe

Un oficial al grupării Hamas a confirmat că va exista un armistiţiu „mutual şi simultan” cu Israelul începând cu ora locală 02:00, joi spre vineri, potrivit Reuters.

Înalt oficial Hamas, despre confruntările din Gaza:
Înalt oficial Hamas, despre confruntările din Gaza: "Mă aştept să se ajungă la o încetare a focului într-o zi sau două”

Un înalt oficial al Hamas a declarat miercuri că se aşteaptă ca Israelul şi militanţii din Gaza să ajungă la o încetare a focului "într-o zi sau două", armistiţiu care să pună capăt violențelor transfrontaliere.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.