BBC: Un raport al Natiunilor Unite prezinta dovezi despre folosirea armelor chimice in Siria

04-06-2013 12:09

Siria

Intr-un raport al Natiunilor Unite citat de BBC News se arata ca au fost gasite urme ale folosirii armelor chimice in Siria, in ambele tabere: cea a presedintelui Bashar al-Assad, dar si a rebelilor.

Conform sursei citate, documentul subliniaza faptul ca exista dovezi consistente care sa duca la concluzia ca au fost folosite arme chimice de cel putin 4 ori, in lunile martie si aprilie.

Comisia ONU nu a putut preciza exact despre ce fel de agenti chimici este vorba. In schimb, se face apel la autoritatile din Damasc sa permita unei echipe de experti in arme chimice, ai Natiunilor Unite, care sa intre in Siria si sa analizeze situatia.

Statele Unite vor "revizui" pozitia privind o posibila interventie militara in Siria in cazul in care se va dovedi ca regimul de la Damasc a utilizat arme chimice, a afirmat recent presedintele american, Barack Obama, citat de AFP.

La randul sau, regimul Bashar al-Assad a acuzat Statele Unite de manipulare, dupa acuzatiile privind utilizarea armelor chimice, afirmand ca Administratia de la Washington si Guvernul britanic "mint" in aceasta privinta.

Siria se confrunta, de peste doi ani, cu revolte reprimate violent si cu confruntari armate intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad si fortele militare ale opozitiei.

Bilantul confruntarilor este, potrivit estimarilor ONU, de peste 70.000 de morti.

Sursa: BBC NEWS


VIDEO PROTVPLUS.RO