Bataie sangeroasa in Parlamentul Turciei. Deputatii s-au urcat pe mese si au sarit sa isi atace colegii. VIDEO

Ultima actualizare: 06-05-2016 06:37

 Zeci de deputati ai partidului aflat la putere si din formatiunea prokurda si-au sustinut cu pumnii opiniile contradictorii luni in Parlamentul turc, potrivit imaginilor difuzate de canalul de televiziune NTV, citat de AFP.

 Potrivit NTV, mai multi alesi - cu buza sau arcada insangerata - ieseau din sala in care se reunise comisia pentru a discuta despre o propunere controversata - sustinuta de guvern - de a se putea ridica imunitatea parlamentarilor. Un deputat s-a ales chiar cu umarul dislocat.

Reuniunea comisiei fusese deja intrerupta in doua randuri saptamana trecuta de batai intre alesii Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP, islamo-conservator, aflat la putere) si Partidul Democrat al Popoarelor (HDP, prokurd).

HDP considera aceasta propunere drept manevra a guvernului care vizeaza sa-i indeparteze din Parlament alesii, care ar putea fi urmariti in justitie - daca nu mai sunt protejati de imunitate - pentru presupusul lor sprijin acordat separatistilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizatie declarata "terorista" de Ankara, Washington si Bruxelles.

Ca un semn al climatului tensionat din jurul acestei dezbateri, peste 100 de deputati se prezentasera luni la reuniunea acestei comisii constituite din 26 de alesi, care a inceput dupa-amiaza intr-o sala arhiplina. Circa 60 de alesi din AKP si vreo 30 de parlamentari HDP erau de fata.

Discutiile au capatat o turnura fizica dupa interventia ministrului justitiei, Bekir Bozdag, care a acuzat unii consilieri parlamentari din HDP ca au provocat ultima bataie joi, potrivit NTV.

Imaginile difuzate luni de unii alesi pe Twitter aratau deputati agitandu-se pe mese pentru a se arunca mai bine asupra adversarilor lor, in timp ce altii, ramasi in afara campului de lupta, filmau scena sau lansau diferite obiecte asupra participantilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO