Barack Obama critica dur reactia lui Donald Trump privind atentatul din Orlando: ”Prea multa vorbareala cu privire la legi"

barack obama agerpres

Presedintele Barack Obama a lansat o serie de critici dure la adresa candidatului prezumtiv al republicanilor, Donald Trump.

Magnatul s-a folosit de ocazia celui mai sangeros atac armat din istoria Statelor Unite pentru a-si relansa politica de interzicere a accesului musulmanilor pe teritoriul tarii. Obama a sustinut ca o asemenea politica ar incalca tocmai principiile democratiei americane, relateaza News.ro.

De asemenea, liderul american a precizat ca nu poate sa ia in serios trancaneala unor politicieni pe Twitter.

Imediat dupa atacul armat din Orlando, care a lasat in urma 49 de morti si 53 de raniti, Trump i-a cerut demisia presedintelui printr-un tweet, pentru ca acesta nu a folosit termenul de ”terorism radical islamic” in mesajul transmis natiunii. Insa, Obama a reactionat, sustinand ca a discuta despre ”terorismul radicalilor islamisti” inseamna a arunca vorbe in van.

”Ce as obtine daca as folosi limbajul dorit? Cum s-ar schimba lucrurile? Poate teroristii Statului Islamic vor deveni dezinteresanti in lansarea unor atacuri asupra cetatenilor americani? Ori poate castigam aliati in felul acesta? Exista o strategie militara care ar fi servita printr-un asemenea limbaj? Raspunsul nu este niciunul din cele enumerate. Daca oferim un alt nume unei amenintari, aceasta din urma nu va disparea”, a sustinut presedintele.

Citește și
barack obama agerpres
Barack Obama si-a anuntat sustinerea pentru Hillary Clinton la prezidentiale. "Nu exista cineva mai calificat pentru functie"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Mai mult, Barack Obama a precizat ca folosirea limbajului dorit de Trump nu reprezinta altceva decat un alt atac politic din partea republicanilor, intrucat militarii americani stiu exact cine este inamicul si nu a nevoie de reamintiri din partea unor politicieni.

”Serviciile secrete si politistii care isi petrec ore in sir dejucand urmatoarea amenintare terorista, protejandu-i pe americani, inclusiv pe acei politicieni care posteaza tweet-uri si apar in talk show-uri, stiu exact care este natura inamicului. Nu exista nicio magie in termenul islam radical. Este pur si simplu o dezbatere politica. O distractie politica”, a explicat liderul SUA.

Desi nu a folosit numele lui Donald Trump, presedintele nu s-a ferit sa vorbeasca despre prezumtivul candidat republican si sa-i critice pe liderii republicani care nu au dovedit puterea de a se opune nominalizarii sale.

Intre timp, Barack Obama a cerut congresmanilor sa adopte o legislatie mai dura a controlului armelor si sa reimplementeze interdictia privind posesia armelor automate.

”Prea multa vorbareala cu privire la legi dure de combatere a terorismului. Este timpul sa fim duri la adresa amenintarii teroriste”, a explicat presedintele.

Imediat dupa atacul armat, Trump a sustinut ca a avut dreptate cu privire la amenintarea terorista reprezentata de prezenta islamica pe teritoriul SUA, pentru care a propus o politica de interzicere a accesului musulmanilor in tara.

”As aprecia felicitari pentru ca am avut dreptate cu privire la amenintarea terorista reprezentata de radicalii islamisti. Nu dorec insa aceste felicitari. Vreau doar vigilenta si duritate in aplicarea legii. Trebuie sa fim inteligenti”, a precizat republicanul.

Omar S. Mateen a deschis focul sambata seara intr-un club al comunitatii LGBT din Orlando, Florida. Autoritatile au confirmat ca ar fi vorba de 49 de morti, in timp ce alte 53 de persoane au fost transportate pentru ingrijiri medicale.

Din cauza amplorii masacrului, primarul a cerut guvernatorului statului Florida sa instaureze starea de urgenta, iar acesta a facut acest lucru, ceea ce permite mobilizarea unor resurse suplimentare.

Intre timp, teroristii Statului Islamic au revendicat atacul terorist comis asupra clubului comunitatii LGBT. Insa, autoritatile americane sustin ca au nevoie de mai multe informatii pentru a stabili o legatura intre Mateen si ISIS.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Cel mai sangeros atac armat din istoria SUA: 50 de morti si 53 de raniti. ISIS a revendicat masacrul, reactia lui Obama
Cel mai sangeros atac armat din istoria SUA: 50 de morti si 53 de raniti. ISIS a revendicat masacrul, reactia lui Obama

50 de oameni au fost ucisi, iar 53 sunt raniti, dupa un atac armat care a avut loc in noaptea de sambata spre duminica intr-un club de noapte gay din Orlando, in Florida. Atacul este cel mai sangeros din istoria SUA, spun autoritatile.

Barack Obama si-a anuntat sustinerea pentru Hillary Clinton la prezidentiale.
Barack Obama si-a anuntat sustinerea pentru Hillary Clinton la prezidentiale. "Nu exista cineva mai calificat pentru functie"

Barack Obama isi anunta sprijinul public pentru candidatura la prezidentiale a lui Hillary Clinton, dupa ce contracandidatul fostului secretar de stat a promis ca se va retrage din cursa pentru nominalizarea democratilor dupa ultima runda a alegerilor.

Barack Obama, la Jimmy Fallon show:
Barack Obama, la Jimmy Fallon show: "Candidatii nu mi-au cerut sfaturi, dar eu le-am dat oricum"

Aflat aproape de sfarsitul madatului, presedintele Barack Obama i-a oferit un interviu cunoscutului realizator de talk-show Jimmy Fallon. Tema discutiei a fost campania electorala si i-a dat presedintelui un nou prilej de-a isi etala simtul umorului.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.