Barack Obama critica dur reactia lui Donald Trump privind atentatul din Orlando: ”Prea multa vorbareala cu privire la legi"

Dată publicare: 14-06-2016 22:59
Dată actualizare: 17-06-2016 00:22


barack obama agerpres

Presedintele Barack Obama a lansat o serie de critici dure la adresa candidatului prezumtiv al republicanilor, Donald Trump.

Magnatul s-a folosit de ocazia celui mai sangeros atac armat din istoria Statelor Unite pentru a-si relansa politica de interzicere a accesului musulmanilor pe teritoriul tarii. Obama a sustinut ca o asemenea politica ar incalca tocmai principiile democratiei americane, relateaza News.ro.

De asemenea, liderul american a precizat ca nu poate sa ia in serios trancaneala unor politicieni pe Twitter.

Imediat dupa atacul armat din Orlando, care a lasat in urma 49 de morti si 53 de raniti, Trump i-a cerut demisia presedintelui printr-un tweet, pentru ca acesta nu a folosit termenul de ”terorism radical islamic” in mesajul transmis natiunii. Insa, Obama a reactionat, sustinand ca a discuta despre ”terorismul radicalilor islamisti” inseamna a arunca vorbe in van.

”Ce as obtine daca as folosi limbajul dorit? Cum s-ar schimba lucrurile? Poate teroristii Statului Islamic vor deveni dezinteresanti in lansarea unor atacuri asupra cetatenilor americani? Ori poate castigam aliati in felul acesta? Exista o strategie militara care ar fi servita printr-un asemenea limbaj? Raspunsul nu este niciunul din cele enumerate. Daca oferim un alt nume unei amenintari, aceasta din urma nu va disparea”, a sustinut presedintele.

Mai mult, Barack Obama a precizat ca folosirea limbajului dorit de Trump nu reprezinta altceva decat un alt atac politic din partea republicanilor, intrucat militarii americani stiu exact cine este inamicul si nu a nevoie de reamintiri din partea unor politicieni.

”Serviciile secrete si politistii care isi petrec ore in sir dejucand urmatoarea amenintare terorista, protejandu-i pe americani, inclusiv pe acei politicieni care posteaza tweet-uri si apar in talk show-uri, stiu exact care este natura inamicului. Nu exista nicio magie in termenul islam radical. Este pur si simplu o dezbatere politica. O distractie politica”, a explicat liderul SUA.

Desi nu a folosit numele lui Donald Trump, presedintele nu s-a ferit sa vorbeasca despre prezumtivul candidat republican si sa-i critice pe liderii republicani care nu au dovedit puterea de a se opune nominalizarii sale.

Intre timp, Barack Obama a cerut congresmanilor sa adopte o legislatie mai dura a controlului armelor si sa reimplementeze interdictia privind posesia armelor automate.

”Prea multa vorbareala cu privire la legi dure de combatere a terorismului. Este timpul sa fim duri la adresa amenintarii teroriste”, a explicat presedintele.

Imediat dupa atacul armat, Trump a sustinut ca a avut dreptate cu privire la amenintarea terorista reprezentata de prezenta islamica pe teritoriul SUA, pentru care a propus o politica de interzicere a accesului musulmanilor in tara.

”As aprecia felicitari pentru ca am avut dreptate cu privire la amenintarea terorista reprezentata de radicalii islamisti. Nu dorec insa aceste felicitari. Vreau doar vigilenta si duritate in aplicarea legii. Trebuie sa fim inteligenti”, a precizat republicanul.

Omar S. Mateen a deschis focul sambata seara intr-un club al comunitatii LGBT din Orlando, Florida. Autoritatile au confirmat ca ar fi vorba de 49 de morti, in timp ce alte 53 de persoane au fost transportate pentru ingrijiri medicale.

Din cauza amplorii masacrului, primarul a cerut guvernatorului statului Florida sa instaureze starea de urgenta, iar acesta a facut acest lucru, ceea ce permite mobilizarea unor resurse suplimentare.

Intre timp, teroristii Statului Islamic au revendicat atacul terorist comis asupra clubului comunitatii LGBT. Insa, autoritatile americane sustin ca au nevoie de mai multe informatii pentru a stabili o legatura intre Mateen si ISIS.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO