Austria, avertizată în vară că persoane suspecte cumpără arme din Slovacia. 14 arestări în cazul atacului din Viena

Ultima actualizare: 04-11-2020 20:04

Ancheta declanșată după atacul terorist petrecut în inima Vienei se extinde peste granițe.

Poliția slovacă a dezvăluit că "suspecți din Austria" au încercat să cumpere muniție din Slovacia, în vară, și că autoritățile austriece au fost avertizate. Între timp, au fost făcute 14 arestări, într-o serie de raiduri, după ce un terorist islamist a ucis 4 oameni și a rănit alți 22.

Pe de altă parte, doi turci și un palestinian sunt considerați eroi în atacul terorist, după ce și-au riscat viețile, ajutând o femeie și un polițist, ambii răniți.

În catedrala Sfântul Ştefan din Viena, reprezentanţîi diferitelor comunităţi religioase din Austria s-au rugat pentru odihna veşnică a celor răpuşi de gloanţe luni seara.

O studentă de 24 de ani din Germania a fost ucisă în fața restaurantului unde lucra ca ospătăriță. Tânăra studia la universitatea de Arte aplicate, aflată în apropiere. A mai fost ucis un tânăr de 21 de ani, originar din Macedonia de Nord. Iar celelalte două victime sunt un austriac de 39 de ani, ucis în fața unui restaurant fast food și o femeie de 44 de ani, tot austriacă. Rănită grav, ea s-a stins ulterior la spital.

Pe de alta parte doi turci și un palestinian au fost onorați pentru că au ajutat un polițist și o bătrână, răniți în timpul atacului de acum doua seri. Recep Gultekin a fost împuscat în picior când, ajutat de prietenul sau, Mikail Özen, au pus-o la adăpost pe femeie. De asemenea, au dus un polițist rănit într-un loc ferit de tirurile teroristului, după ce palestinianul Osama Joda, care lucra la un restaurant fast food-din apropiere, îi acordase primul ajutor.

Au fost luate măsuri draconice de securitate după ce atacatorul a semănat teroare în centrul Vienei. Înarmat cu o pușcă de asalt, și purtând o centura de explozibili care s-a dovedit falsa, însă, a tras la întâmplare în oamenii ieșiți în oraș în ultima seara înaintea instituirii carnatinei, din cauza pandemiei de coronavirus. Polițiștii l-au împuscat mortal.

Teroristul a fost identificat de autorități - era un tânăr de 20 de ani, cu origini albaneze, dar născut și crescut în Austria. Fusese condamnat anul trecut la închisoare după ce a încercat să ajungă în Siria pentru a se alătura organizaţiei Stat Islamic, dar a fost eliberat condiţionat în decembrie..

Ministrul de interne Karl Nehammer spune că, până în acest moment, n-au fost găsite indicii că un al doilea atacator ar fi fost implicat, dar acesta ipoteza nu a fost exclusa. Politia încă cercetează aproximativ 20.000 de înregistrări video, primite de la martori, pentru a stabili exacat ce s-a întâmplat.

Karl Nehammer, ministrul austriac de Interne: "Aceasta înseamnă că vom continua să menţinem nivelul de securitate ridicat în Viena, cu mulţi poliţişti patrulând pe străzi, pentru că sunttem încă într-o fază sensibilă."

Gruparea teroristă Stat Islamic a pretins - într-un mesaj video pe canalul sau de propagandă online - că s-ar afla în spatele atacului de luni seara, comis de un așa-zis "soldat al califatului". fară, însă, să aducă vreo dovada.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO