Autoritate britanică: Riscul formării de cheaguri de sânge în urma vaccinării cu AstraZeneca este „foarte redus”

Dată publicare: 02-04-2021 07:34
Dată actualizare: 03-04-2021 12:00


AstraZeneca

Agenţia britanică de reglementare a medicamentelor a identificat 30 de cazuri de coagulare a sângelui după administrarea serului AstraZeneca.

Agenţia britanică de reglementare a medicamentelor a anunţat joi că a identificat 30 de cazuri rare de coagulare a sângelui după administrarea serului anti-Covid dezvoltat de Oxford şi AstraZeneca, cu 25 mai multe decât raportase la jumătatea lunii martie, transmite News.ro.

Medicines and Healthcare products Regulatory Agency a spus, potrivit Reuters, că nu a primit astfel de notificări în cazul vaccinului produs de Pfizer şi BioNTech.

Statistic: Total number of people who have received a coronavirus (COVID-19) vaccination in the United Kingdom (UK), by dose (as of March 25, 2021) | Statista
Find more statistics at Statista

Oficialii sanitari au precizat că beneficiile vaccinului în prevenirea Covid-19 depăşesc cu mult orice posibil risc de formare de cheaguri de sânge.

Unele ţări au restricţionat utilizarea serului dezvoltat de AstraZeneca, în timp ce altele au reluat imunizarea cu acesta. În prezent, continuă investigarea raportării unor rare, dar uneori severe, incidente de ordin trombo-embolic.

Pe 18 martie, agenţia britanică de reglementare a medicamentelor a anunţat că au fost înregistrate cinci cazuri de formare de cheaguri de sânge la creier din 11 milioane de doze administrate.

Joi, dintr-un total de 18,1 milioane de doze administrate, a raportat 22 de cazuri de tromboză la nivelul sinusurilor cerebrale, afecţiune extrem de rară, şi opt cazuri de coagulare asociată cu o scădere a numărului trombocitelor. 

În Marea Britanie 30 de milioane de persoane au fost vaccinate cu prima doză, în timp ce trei milioane au primit cea de-a doua doză până la data de 25 martie.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO