Atac terorist în Burkina Faso. Peste 100 de persoane, printre care și civili, au murit

Ultima actualizare: 25-12-2019 11:08
atac teorist burkina faso
Getty

Şapte membri ai forţelor de ordine, 35 de civili şi 80 de terorişti au fost ucişi în cursul unui atac asupra unui detaşament militar la Arbinda, în nordul Burkinei Faso, a anunţat marţi statul major al armatei, relatează AFP.

Marţi dimineaţa „un număr important de terorişti a atacat simultan detaşamentul militar şi populaţia din Arbinda” în provincia Soum, au anunțat reprezentanții armatei.

În cursul acestui atac de o „intensitate rară”, care a durat „mai multe ore”, „hotărârea şi îndrăzneala membrilor detaşamentului compus din forţe terestre şi ale jandarmeriei au permis neutralizarea a 80 de terorişti”, conform statului major.

„Deplângem, din păcate, moartea a șapte persoane, dintre care patru militari şi trei jandarmi precum şi aproximativ 20 de răniţi (...) şi mai multe victime civile”.

„O sută de motociclete, armament şi muniţii în cantităţi mari au fost, de asemenea, recuperate”, se menționează în comunicat.

„O urmărire a teroriştilor, care au fost nevoiţi să bată în retragere în faţa ripostei membrilor detaşamentului, a fost iniţiată în coordonare cu forţele aeriene”, conform informaţiilor furnizate de statul-major burkinabez.

Pe 16 decembrie, armata a anunţat că a neutralizat 4 terorişti în Belhouro, tot în nordul Burkinei Faso.

De la începutul lunii noiembrie, forţele de apărare şi de securitate din Burkina Faso au anunţat că au ucis o sută de jihadişti în cursul mai multor operaţiuni, bilanţ ce nu a putut fi confirmat de surse independente.

În Burkina Faso, care se învecinează cu Mali şi Niger, au loc în mod obişnuit atacuri jihadiste începând din primul trimestru al anului 2015, la fel cum se întâmplă şi în statele vecine.

Regiunile de nord şi est sunt în mod special afectate, iar capitala Ouagadougou a fost ţinta unor astfel de atacuri de trei ori.

Începând din 2015, atacurile jihadiste din Burkina Faso s-au soldat cu peste 700 de morţi şi aproximativ 560.000 de strămutaţi şi refugiaţi, conform datelor ONU. Aceste atacuri sunt revendicate rar, fiind atribuite unor grupări armate jihadiste afiliate fie Al-Qaida fie grupării Stat Islamic.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO