Armata americana se lauda cu o arma de ultima generatie, tunul electromagnetic: "Nimic nu poate trece de el"

Ultima actualizare: 13-04-2014 06:54
arma

Marina americana a anuntat saptamana trecuta ca este pregatita sa testeze si pe apa un tun electromagnetic, care permite lansarea unui proiectil la 160 de kilometri distanta si cu o viteza de sapte ori mai mare ca cea a sunetului.

Tunul electromagnetic foloseste viteza si nu materiale explozibile pentru a-si distruge tintele. Principiul dupa care functioneaza este forta Lorentz, adica forta care actioneaza asupra unui purtator de sarcina aflat in miscare in camp magnetic, relateaza The Independent.

Astfel ajunge la o viteza de sapte ori mai mare ca cea a sunetului (Mach 7), avantaj ce permite lansarea proiectilului de la o distanta mai mare - ceea ce protejeaza nava de o eventuala riposta inamica - dar si ameliorarea conditiilor de securitate a echipajelor, care nu vor mai trebui sa manipuleze obuze sau rachete pline cu materii explozive.

"Tunul a fost testat pe uscat in 2012 iar in 2016 urmeaza sa fie testat pe mare. Nimic nu poate rezista acestei arme" a declarat amiralul Marinei Statelor Unite, Matthew Klunder, cel care coordoneaza cercetarile. Cum functioneaza? Un puls electromagnetic impinge proiectilul si creeaza o adevarata minge de foc din otel topit, cu un impact devastator.

Un alt avantaj este acela ca vasele americane pot cara sute de proiectile pentru aceste tunuri, fata de dispozitele care necesita rachete. "Practic nu ramanem niciodata fara munitie pentru el" a explicat amiralul american .

Acest tip de arma ar putea permite armatei americane sa se apare cu succes in caz de conflict armat impotriva rachetelor de croaziera si a celor balistice.

"Poti sa arunci cu orice in noi, faptul ca putem sa trage un numar mare de proiectile, care nu sunt foarte costisitoare, ne face castigatori", a mai explicat oficialul american.

Proiectilul folosit de tunul electromagnetic cantareste 10 kg si costa 25.000 de dolari bucata, fata de rachete al caror pret variaza intre 500.000 si 1,5 milioane de dolari.

Explicatiile legate de aceasta arma de ultima generatie vin in contextul exercitiilor militare pe care armata SUA le-a efectuat in Europa, precum si a situatiei tensionate generate de criza Rusia-Ucraina.


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO