Arheologii cauta mormantul celui mai mare scriitor spaniol. Cervantes, soldatul mercenar care a schimbat literatura

Ultima actualizare: 01-05-2014 07:01
Miguel de Cervantes

Miguel de Cervantes, cel mai mare scriitor al Spaniei, a murit in saracie, in Madrid purtand pe corp urmele razboaielor in care a luptat ca mercenar. La 4 secole de la moartea sa, Spania incearca sa afle unde este ingropat creatorul lui Don Quijote.

Miguel de Cervantes a fost ingropat intr-o mica biserica din Madrid, in secolul XVI, dupa care nimeni nu si-a mai amintit de el, pana cand redescoperirea romanului despre excentricul Don Quijote l-a transformat intr-unul dintre cei mai apreciati autori ai umanitati, scrie Associated Press.

La patru secole dupa moartea scriitorului, autoritatile spaniole intentioneaza sa identifice locul in care marele autor a fost inmormantat. O echipa de arheologi a inceput, luni, cautarile mormantului lui Cervantes si estimeaza ca rezultatele cautarii vor fi facute publice la sfarsitul anului. Costurile operatiunii se ridica la 100.000 de euro.

Cervantes s-a mutat in Madrid in anul 1606, dupa care si-a publicat romanul care avea sa schimbe literatura spaniola: "Don Quijote de la Mancha". Desi cartea s-a bucurat de un oarecare succes, aceasta nu l-a facut celebru pe Cervantes, care era mai celebru pentru viata sa soldat.

Miguel de Cervantes a fost ranit in razboiul impotriva otomanilor si a petrecut cinci ani in inchisorile din Alger. Ulterior, a fost capturat de piratii turci, care au abordat vasul cu care acesta se intorcea in Spania. Calugarii Ordinului Trinitarian i-au negociat eliberarea, insa rascumpararea platita i-a ruinat familia.

Dupa eliberare, Cervantes a fost fortat sa devina curier al calugarilor, petru a-si rascumpara salvarea. A murit in 1616, la 68 de ani si a fost inmormantat in minuscula biserica a calugarilor trinitarieni, care a fost ulterior reconstruita si modificata.

Cautarea presupune folosirea unui radar pentru a identifica locul care va fi escavat, ulterior un specialist antropolog va realiza identificarea ramasitelor. Cervantes va fi reinmormantat in biserica calugarilor trinitarieni, insa va avea o placa comemorativa care va aminti vizitatorilor de povestea sa.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO