Funeraliile lui Aleksei Navalnîi, la Moscova. ''Rusia fără Putin'' și ''Rusia liberă'' au scandat mii de ruși

×
Codul embed a fost copiat

S-au derulat scene ireale astăzi la funeraliile lui Alexei Navalnîi, organizate la Moscova. Mii de ruși şi-au riscat libertatea şi au scandat la catafalc ''Rusia fără Putin'' și ''Rusia liberă''.

Asta în ciuda faptului că prezența poliției a fost masivă în jurul bisericii în care s-a ținut slujba, dar şi la cimitir. Părinții celui mai de temut dintre opozanţii lui Putin şi-au condus fiul pe ultimul drum. Yulia Navalnaia a decis să nu participe la înmormântare ca să nu fie arestată.

Într-un act de sfidare, dar și de curaj, mii de oameni au ținut să îşi ia rămas bun de la cel mai cunoscut şi redutabil oponent al lui Vladimir Putin.

Mulțimea s-a adunat în fața bisericii Icoanei Maicii Domnului, din cartierul moscovit Marino, unde locuia Alexei Navlnîi când nu era târât prin închisori, în urma unor acuzații pe care le-a respins mereu ca fiind motivate politic. Și bulevardul care duce spre biserică a fost plin.

„Vreau să-i aduc omagiu unui martir.
Cred că este datoria fiecărui rus să cinstească memoria unui luptător pentru libertate.
Ți-e frică?
Nu. Nu pot să mă trimită mai departe de Măgădan (unde erau duși deținuți politici în timpul lui Stalin).”

Citește și
vladimir putin
Rezoluție a Parlamentului European: Putin şi regimul său poartă responsabilitatea penală şi politică a morţii lui Navalnîi
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

„A fost un adevărat patriot. Cu adevărat un fiu al maicii Rusia. El nu s-a temut și ne-a spus să nu ne fie frică nici nouă.”

„Mă aflu aici pentru că este datoria fiecărui cetățean, care știe că corupția din țara aceasta duce la tragice consecințe.”

Au venit pentru a-i cinsti memoria lui Alexei Navlnîi și diplomați străini, printre care ambasadorii Germaniei, Franței și Statelor Unite.

Doar câteva zeci de persoane au fost lăsate în biserica la slujba lângă părinții lui Alexei Navalnîi.

Prezența forțelor de securitate a fost masivă și apăsătoare. Până şi coroanele de flori au fost trecute prin scanerele detectoare de metale.

După slujbă, cortegiul mortuar s-a îndreptat spre cimitirul Borisovskoie, aflat pe malul râului Moscova, unde a fost înmormântat proeminentul critic anti-guvernamental. Tot drumul, de o jumătate de oră de mers pe jos a fost împânzit de forțele de securitate. Poliția a patrulat inclusiv pe apă.

Tema muzicală din Terminator doi a fost fundalul sonor când sicriul a fost depus la locul de veci. Mai devreme s-au auzit și acordurile nemuritorului My Way a lui Frank Sinatra.

În continuare se știu foarte puține despre moartea lui Alexei Navalnîi, care a încetat din viață într-o colonie penitenciară din Siberia - "Din cauze naturale", scrie în certificatul său de deces.

Soția lui Yulia Navlanaia, care nu a luat parte la funeralii, susține că a fost ucis la ordinul lui Vladimir Putin.
 

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE Capacul a fost pus pe sicriul lui Navalnîi şi apoi a fost coborât în pământ.

Pe fundal, se aude melodia My Way a lui Frank Sinatra, potrivit News.ro.

UPDATE Poliţia împiedică miile de oameni să intre în cimitir

Sicriul cu trupul neînsufleţit al opozantului a ajuns la cimitir.

Într-un mesaj postat pe Telegram, Ivan Jdanov, prieten apropiat al lui Aleksei Navalnîi, a scris: "Acei poliţişti proşti ai lui (Serghei) Sobianin (primarul Moscovei) au blocat pur şi simplu maşina morturară. Idioţi".

Canalul Mojem Obiasnit ("Putem explica") a anunţat pe contul său de Telegram că poliţia a început să "împingă oamenii afară din cimitir", după ce "cel puţin o sută de persoane, inclusiv jurnalişti, s-au adunat acolo".

"Există poliţişti la fiecare intersecţie care se apropie de cimitir", a explicat organul de presă, adăugând că "din ce în ce mai multe persoane sosesc cu flori, iar magazinele locale rămân fără flori", scrie Le Monde.

Numărul oamenilor care vin spre cimitir pare de ordinul miilor, potrivit imaginilor. Pe drum, unii dintre cei prezenţi strigă "Nu războiului" şi "Libertate pentru deţinuţii politici", potrivit unei înregistrări video postate pe Telegram şi pe X (fostul Twitter) de site-ul de investigaţie Mediazona.

Deocamdată, nu au fost raportate arestări la înmormântarea lui Aleksei Navalnîi, cel puţin cât timp procesiunea s-a deplasat de la biserică la cimitirul Borisovski, potrivit echipei lui Navalnîi şi grupului de monitorizare a drepturilor omului OVD-Info.

Cu toate acestea, cel puţin 13 persoane au fost împiedicate să îşi părăsească locuinţele pentru a participa la înmormântare, a raportat OVD Info, fără a dezvălui identitatea acestora. CNN precizează că nu a putut verifica independent aceste informaţii, iar autorităţile ruse nu au dezvăluit informaţii suplimentare.

UPDATE Sicriul cu trupul neînsufleţit al opozantului a ajuns la cimitir.

UPDATE Pe fondul scandărilor numelui lui Navalnîi, mai multe persoane în doliu au dărâmat barierele de control, într-un aparent efort de a urma procesiunea funerară, potrivit imaginilor de la biserică, relatează CNN.

Slujba de înmormântare s-a încheiat, iar procesiunea a părăsit Biserica Icoanei Maicii Domnului şi se îndreaptă acum spre cimitirul Borisovski.

Unii au fost auziţi scandând, de asemenea, "Călăilor!", "Rusia va fi liberă!" şi "Nu războiului!" - transmite BBC.

UPDATE Slujba de înmormântare de la biserică s-a încheiat, iar sicriul lui Navalnîi se îndreaptă acum spre cimitir, a declarat Ivan Jdanov, colaborator apropiat al lui Navalnîi, pe reţelele sociale. El a încurajat oamenii să înceapă să meargă spre cimitir, care se află la aproximativ 30 de minute de mers pe jos.

UPDATE Maşina mortuară care transportă sicriul lui Aleksei Navalnîi a ajuns în faţa bisericii din sud-estul Moscovei unde va avea loc slujba de înmormântare a acestuia, transmite BBC.
 

---

O mulţime de ruşi s-a adunat în faţa bisericii din Moscova, unde vineri va avea loc ceremonia de rămas bun dedicată liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi, care a murit în urmă cu două săptămâni într-o închisoare din Arctica, în circumstanţe neclare, informează EFE.

Lungul şir de oameni care au mers la biserica ortodoxă din cartierul moscovit Mariino cu trei ore înainte de începerea ceremoniei de înmormântare a fost arătat de echipa lui Navalnîi pe reţelele lor de socializare.

„Veniţi să vă luaţi rămas bun de la Aleksei Navalnîi dacă sunteţi la Moscova. Cei care din diverse motive nu sunt acolo pentru a o putea face vă vor mulţumi", scria unul dintre colaboratorii lui Navalnîi, Leonid Volkov, în prezent în exil, pe platforma X.

La ora 12:00 (11:00 ora României) aliaţii politicianului decedat au dat startul unei transmisiuni în direct cu procesiunea funerară, care va începe două ore mai târziu și așteptată de peste 25 de mii de oameni.

Familia lui Navalnîi, apel pentru o participare masivă

Înmormântarea lui Navalnîi trebuie să fie un prilej de solidaritate pentru ruși, așteptați în număr mare să-l conducă pe opozantul rus pe ultimul său drum. Familia lui a făcut apel pentru o participare masivă.

Funeraliile opozantului vor avea loc vineri la o biserică în cartierul Mariino, în sud-vestul Moscovei, în care acesta locuia cu familia. Înmormântarea urmează să aibă loc în cimitirul vecin, Borisovo.

Fosta asistentă şi purtătoare de cuvânt a lui Aleksei Navalnîi, Kira Iarmîş, i-a îndemnat joi pe ruşi să participe masiv, vineri, la funeraliile opozantului rus, la aproape două săptămâni de la moartea în circumstanţe obscure a acestuia în închisoare, în Arctica.

Aleksei Navalnîi va fi înmormântat la Moscova. Această (frază) este urmată de obicei de «toţi cei care-l cunosc pe Aleksei ştiau ce fel de om era, vesel, curajos şi cinstit», iar asta este bineînţeles adevărat”, a declarat fosta colaboratoare a opozantului defunct.

El a salutat personalitatea celui care a fost principalul opozant al lui Vladimir Putin.

El era deschis, nu se ascundea de pericol şi nu încerca să semene cu altcineva”, a spus ea.

Era sincer şi curajos, el spunea adevărul”, a continuat fosta asistentă a lui Aleksei Navalnîi, evocând „o adevărată pierdere personală pentru fiecare dintre noi şi este foarte dificil să trăim cu acest lucru”.

Funeraliile lui Aleksei Navalnîi urmează să aibă loc la ora locală 14.00 (13.00, ora României), într-o biserică din cartierul Mariino, în sud-vestul capitalei ruse, unde locuia opozantul împreună cu soţia sa Iulia Navalnaia şi copiii lor.

Echipa opozantului rus a anunţat însă, joi, că serviciile funerare refuză să-i ducă trupul neînsufleţit până la biserică.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
Opt țări din UE, inclusiv România, cer noi sancţiuni contra Rusiei după moartea lui Aleksei Navalnîi
Opt țări din UE, inclusiv România, cer noi sancţiuni contra Rusiei după moartea lui Aleksei Navalnîi

Opt state membre ale UE, respectiv Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Suedia, au cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei după moartea opozantului Aleksei Navalnîi, relatează joi agenţia EFE.

Rezoluție a Parlamentului European: Putin şi regimul său poartă responsabilitatea penală şi politică a morţii lui Navalnîi
Rezoluție a Parlamentului European: Putin şi regimul său poartă responsabilitatea penală şi politică a morţii lui Navalnîi

Preşedintele rus Vladimir Putin poartă ”responsabilitatea” morţii opozantului rus Aleksei Navalnîi, stabileşte Parlamentul European (PE) într-o rezoluţie adoptată joi, relatează AFP.

Corpul lui Aleksei Navalnîi a fost ”abuzat” după moartea sa în penitenciarul din Siberia, acuză soția sa
Corpul lui Aleksei Navalnîi a fost ”abuzat” după moartea sa în penitenciarul din Siberia, acuză soția sa

Iulia Navalnaia, soția fostului lider al opoziției ruse Aleksei Navalnîi, a declarat că trupul soțului ei a fost ”abuzat” în timp ce urma să fie înmormântat.

Aleksei Navalnîi va fi înmormântat vineri. Unde vor avea loc funeraliile
Aleksei Navalnîi va fi înmormântat vineri. Unde vor avea loc funeraliile

Înmormântarea liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi şi ceremonia de adio vor avea loc pe 1 martie, la Moscova, a anunţat miercuri, pe platforma X, purtătoarea de cuvânt a opozantului rus, Kira Iarmîş, informează Reuters.  

Avocatul lui Aleksei Navalnîi, Vasili Dubkov, a fost arestat la Moscova
Avocatul lui Aleksei Navalnîi, Vasili Dubkov, a fost arestat la Moscova

Avocatul lui Aleksei Navalnîi, Vasili Dubkov, care a însoţit-o pe mama opozantului, Liudmila Navlnaia, săptămâna trecută în timp ce aceasta cerea să i se predea trupul neînsufleţit al fiului său, a fost arestat marţi la Moscova.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.