Anchetă în cazul morții lui Slobodan Praljak. Otrava folosită nu putea fi detectată


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 01 Ianuarie 2018 16:44
Categorie: Stiri externe
Slobodan Praljak

Otrava înghiţită de croatul bosniac Slobodan Praljak, care s-a sinucis în faţa judecătorilor Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) de la Haga, nu era în niciun caz detectabilă.

Anunţul a fost făcut duminică de TPIY publicând rezultatul unei anchete interne, scrie AFP, citat de Agerpres.ro

"Nu există nicio măsură care să fi putut detecta otrava în orice etapă ar fi fost", a afirmat judecătorul Hassan Jallow într-un comunicat.

Tribunalul a deschis o anchetă internă asupra morţii lui Slobodan Praljak, care s-a sinucis la 29 noiembrie înghiţind cianură de potasiu în sala de audieri şi în faţa camerelor de televiziune, după ce primise confirmarea condamnării sale la 20 de ani de închisoare pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii.

"Ancheta mea nu a dezvăluit nicio lacună în cadrul juridic la TPIY", a continuat magistratul, precizând că "regulile au fost respectate de agenţii TPIY şi ai centrului de detenţie" de la Haga unde era închis Slobodan Praljak.

"Mărimea mică a fiolei, limitele regulilor privind percheziţiile intruzive şi natura echipamentului de depistare disponibil la penitenciar şi în localurile TPIY, toate au făcut dificilă detectarea lichidului", a precizat judecătorul care a fost asistat de experţi independenţi în cursul anchetei.

Ancheta în plină desfăşurare a procuraturii olandeze, solicitată de TPIY după incident, caută să stabilească modul în care Slobodan Praljak şi-a putut procura şi introduce în tribunal o fiolă conţinând cianură.

"Nu este posibil să obţii legal cianură de potasiu ori să o produci ilegal pornind de la lucruri disponibile în cadrul centrului de detenţie", a argumentat Hassan Jallow.

Pentru a evita repetarea altui incident de acest gen, judecătorul a emis recomandări "legate de percheziţii" şi a recomandat "şedinţe de pregătire pentru personalul de securitate care vor fi desfăşurate în comun cu alte tribunale".

Sinuciderea lui Slobodan Praljak a avut loc în timpul pronunţării condamnării definitive a şase foşti lideri politici şi comandanţi militari ai croaţilor bosniaci, acuzaţi de crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în timpul conflictului croato-musulman (1993-1994) care a izbucnit în cursul războiului din Bosnia (1992-1995).

În picioare, în faţa judecătorilor, Slobodan Praljak a declarat cu o voce puternică, vorbind despre el la persoana a treia: "Slobodan Praljak nu este un criminal de război, resping cu dispreţ verdictul vostru", după care a înghiţit conţinutul fiolei, provocând stupoare în sala de audieri. El a decedat câteva clipe mai târziu, reaminteşte AFP

Sursa: Agerpres

Fostul general croat Praljak a băut cianură, anunţă anchetatorii
Moartea lui Slobodan Praljak, judecat pentru crime de război, investigată
Liderul militar care a înghițit otravă în timpul procesului a murit
VIDEO PROTVPLUS.RO