Amplu marș anti-semitism în Paris, marcat de polemici. Peste 100.000 de oameni au manifestat alături de politicieni

×
Codul embed a fost copiat

Un marș anti-semitism organizat la Paris, care a atras peste 100 de mii de participanți, a stârnit controverse. La defilare au participat și premierul - care are tată evreu - doi foști președinți și liderii celor două camere ale parlamentului.

Au fost însă și reprezentanții unor partide de extremă dreapta, printre care Marine Le Pen, al cărei tată declara cândva că „Holocaustul e doar un detaliu al istoriei”.

Evenimentul a fost organizat drept răspuns la creșterea numărului de incidente antisemite din Hexagon, după atacurile Hamas din 7 octombrie şi riposta militară israeliană în Gaza.

Preşedintele Emmanuel Macron, a cărui decizie de a nu participa a atras critici din partea unor politicieni, a publicat în ajun o scrisoare deschisă în care a susţinut marşul şi a condamnat "resurgenţa insuportabilă a antisemitismului dezlănţuit".

Pregătirea marşului a fost marcată însă de dispute cu privire la partidele care ar trebui să fie reprezentate. Decizia RN, partidul de extremă dreapta a lui Marine Le Pen, de a participa a determinat partidul stângii radicale, La France Insoumise (LFI), să se distanţeze de eveniment, deşi alte partide de stânga au participat.

Parlamentarii de stânga s-au alăturat protestelor pro-palestiniene din ultimele săptămâni, inclusiv un marş organizat sâmbătă la Paris.

Apelurile lansate de preşedintele Macron în ultimele zile pentru încetarea focului în Gaza, inclusiv într-un interviu în care şi-a exprimat dezaprobarea pentru bombardamentele israeliene, au fost salutate de politicienii francezi de stânga, dar au fost criticate de premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Proteste împotriva antisemitismului au avut loc duminică şi în alte oraşe franceze, inclusiv în Marsilia, unde au participat aproximativ 7.000 de persoane, potrivit unei estimări a poliţiei. Mai devreme în cursul zilei, alte mitinguri au reunit mii de persoane la Lyon, Nisa şi Strasbourg.

Şi în alte părţi ale Europei există o mare îngrijorare cu privire la antisemitism şi la alte forme de extremism care sunt stârnite de evenimentele din Gaza. În Marea Britanie, sâmbătă, o mare demonstraţie pro-palestiniană a fost marcată de încăierări între contramanifestanţii de extremă dreapta şi poliţie.

"Sunt evreu şi nu vreau să mă ascund pentru a putea trăi în pace"

Nu m-am gândit niciodată că va trebui să demonstrez într-o zi împotriva antisemitismului", a declarat pentru AFP Johanna, în vârstă de 46 de ani, secretară medicală în Seine-Saint-Denis, venită pentru singurul motiv că "oamenilor nu ar trebui să le fie frică de faptul că sunt evrei". La fel ca mulţi alţii, ea a preferat să îşi dea doar prenumele.

Franţa are cea mai mare comunitate evreiască din Europa, cu aproximativ 500.000 de persoane care trăiesc alături de milioane de musulmani.

"Sunt evreu şi nu vreau să mă ascund pentru a putea trăi în pace", spune Lucas, un elev de liceu de 17 ani din suburbiile Parisului.

Este o cauză pentru care "toată lumea ar trebui să se simtă preocupată", a declarat rabinul-şef al Franţei, Haïm Korsia, regretând că subiectul s-a transformat într-un box politic, "o ruşine", spune el.

"Luările de poziţie nu-şi au locul" la această manifestaţie, a avertizat duminică dimineaţă premierul Elisabeth Borne, vizând atât stânga radicală La France Insoumise, a cărei "absenţă vorbeşte de la sine", cât şi extrema dreaptă Rassemblement National, a cărei "prezenţă nu înşală pe nimeni".

"Suntem exact acolo unde trebuie să fim", a replicat Marine Le Pen câteva ore mai târziu, de la Esplanada Invalizilor, criticând "jocurile politice meschine" ale detractorilor săi care, de câteva zile, au scos în evidenţă trecutul antisemit al partidului său.

Dar pentru alegători precum Christine, o pensionară în vârstă de 71 de ani pe care AFP a întâlnit-o la manifestaţie, "RN este făcut să pară un partid antievreiesc din cauza cuvintelor stângace" ale fondatorului său, Jean-Marie Le Pen, care "nu este antisemit".

Cu toate acestea, prezenţa extremei drepte a fost o sursă de tensiune în cadrul defilării. Un grup de activişti ai organizaţiei evreieşti de stânga Golem a încercat pentru scurt timp să se opună participării sale la începutul demonstraţiei.

Partidele de stânga Europe Ecologie-Les Verts, PS şi PCF au ales să stea în spatele unui banner comun "împotriva antisemitismului şi a tuturor celor care generează ură şi rasism", ca parte a unui "cordon republican" împotriva extremei drepte, care a mărşăluit în spatele alaiului.

"Am ezitat să vin să demonstrez în spatele steagurilor franceze şi al politicienilor de dreapta, dar importanţa luptei împotriva antisemitismului a învins", a declarat pentru AFP Nathalie Cassard, de 53 de ani, din Paris, bibliotecară şi votantă de stânga. "Nu putem nega faptul că ştim vecini evrei care se tem", spune ea.

Macron: "O Franţă în care concetăţenii noştri evrei se tem nu este Franţa

Preşedintele Emmanuel Macron a decis să nu participe la marş. Preşedintele Republicii s-a adresat sâmbătă seara poporului francez într-o scrisoare publicată de ziarul Le Parisien. În aceasta, el a deplâns "recrudescenţa intolerabilă a antisemitismului dezlănţuit".

"O Franţă în care concetăţenii noştri evrei se tem nu este Franţa", a scris el, cerându-le francezilor să se unească "în spatele valorilor sale, al universalismului său".

Dar France Insoumise nu a fost prezentă. Partidul stângii radicale, acuzat de ambivalenţă faţă de antisemitism, a boicotat manifestaţia din cauza prezenţei RN. Într-un mesaj pe X, liderul său Jean-Luc Mélenchon a declarat la sfârşitul zilei că organizatorii "nu au reuşit să reproducă mobilizările generale din trecut".

Semn al unei fracturi tot mai mari, depunerea de coroane organizată de LFI la sfârşitul dimineţii în apropierea sitului fostului Vel d'Hiv a fost întreruptă de un grup de contramanifestanţi care purtau pancarte pe care scria "Touche pas à la mémoire" ("Nu vă atingeţi de memorie") şi strigau "collabos" ("colaboraţionişti").

Liderii musulmani au fost, de asemenea, divizaţi, mai multe organizaţii deplângând faptul că apelul la manifestaţie nu a inclus "nici măcar un cuvânt despre islamofobie" şi subliniind "confuzia" dintre islam şi antisemitism.

Articol recomandat de sport.ro
Ei sunt cei mai răi ultrași din Champions League: ”Inspiră teamă. Interesați mai mult de scandaluri decât de fotbal”
Ei sunt cei mai răi ultrași din Champions League: ”Inspiră teamă. Interesați mai mult de scandaluri decât de fotbal”
Citește și...
Interzicerea fumatului, extinsă în noi locuri publice. Cât va costa un pachet de țigări în Franţa în 2025 - 2026
Interzicerea fumatului, extinsă în noi locuri publice. Cât va costa un pachet de țigări în Franţa în 2025 - 2026

Preţul unui pachet de ţigarete urmează să crească în Franţa, în 2025 la 12 euro, iar în 2026 la 13 euro, anunţă marţi ministrul francez al Sănătăţii Aurélien Rousseau, care a prezentat un plan împotriva tabagismului, relatează AFP.  

Ucrainenii trag cu tot ce au: Soldații Kievului folosesc o mitralieră din Primul Război Mondial (Foto & Video)
Ucrainenii trag cu tot ce au: Soldații Kievului folosesc o mitralieră din Primul Război Mondial (Foto & Video)

Forțele ucrainene își dovedesc încă o dată ingeniozitatea. O înregistrare video arată cum este folosită pe front o mitralieră din Primul Război Mondial.

Momentul în care un tractor urmărit de poliție se răstoarnă pe o autostradă din Canada. Șoferul a fost reținut
Momentul în care un tractor urmărit de poliție se răstoarnă pe o autostradă din Canada. Șoferul a fost reținut

Un bărbat a fost reținut după ce tractorul pe care îl conducea a lovit o mașină de poliție care îl urmărea și s-a răsturnat. Momentul impactului a fost filmat.

Recomandări
Terenuri din zone scumpe ale Bucureștiului, furate cu acte false și complicitatea unor funcționari. Prejudiciul este uriaș
Terenuri din zone scumpe ale Bucureștiului, furate cu acte false și complicitatea unor funcționari. Prejudiciul este uriaș

Zeci de terenuri din Capitală au trecut ilegal din proprietatea statului în cea a unor persoane private, acuză Direcția Națională Anticorupție. Anchetatorii au descins marți dimineață la 11 adrese unde locuiesc suspecții din dosar.  

Miniştrii de externe din NATO se reunesc pentru a discuta despre războiul din Ucraina şi tensiunile Serbia-Kosovo
Miniştrii de externe din NATO se reunesc pentru a discuta despre războiul din Ucraina şi tensiunile Serbia-Kosovo

Miniştrii de externe din NATO se reunesc începând de marţi la Bruxelles pentru a discuta diferite chestiuni de securitate, printre care războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi tensiunile sporite dintre Serbia şi Kosovo, potrivit DPA.

 

Doljeanul săltat din greșeală ca suspect în crima din Sibiu dă în judecată poliția: ”Eu așa nu-i las!”. Prin ce a trecut
Doljeanul săltat din greșeală ca suspect în crima din Sibiu dă în judecată poliția: ”Eu așa nu-i las!”. Prin ce a trecut

Tânărul din Dolj ridicat din greşeală de poliţişti ca suspect în cazul uciderii unui om de afaceri din Sibiu afirmă că va da poliţia în judecată.