Alegerile din Belgia castigate de partidul separatistilor flamanzi N-VA


Ultimul update: Vineri 31 August 2012 14:41
Data publicarii: Luni 14 Iunie 2010 00:00
Categorie: Stiri externe
Presedintele N-VA Bart de Wever

Un partid care vrea impartirea Belgiei si independenta pentru flamanzi a castigat, in premiera, alegerile parlamentare din acesata tara.

Acum sapte ani, avea doar 3%, iar acum a ajuns cea mai puternica formatiune politica din Flandra. Mesajul liderului sau, Bart de Wever, este conciliant. Deocamdata nu vorbeste deschis despre independenta.

Insa, cu aceasta zestre electorala, ar putea sili partidele francofone sa accepte, pentru flamanzi, o autonomie si mai larga in domeniile economic si social.

Rezultatul este fara precendent pentru o miscare de sustinere a independentei Flandrei, nici una dintre formatiunile separatiste nereusind vreodata sa obtina un asemenea rezultat intr-un scrutin legislativ federal.

In Flandra, N-VA devanseaza net partidul crestin-democrat CD&V al actualului premier Yves Leterme, care a obtinut numai 17,5 la suta din voturi, potrivit exit-poll-urilor.

Sistemul politic din Belgia nu permite niciunui partid sa guverneze singur. Iar negocierile pentru o coalitie se anunta extrem de dificile si ar putea dura luni de zile.

Asta in conditiile in care Belgia infrunta inca o criza economica dura, iar luna viitoare urmeaza sa preia presedintia Uniunii Europene.

Sursa: Pro TV

Tags: partide, belgia,

Slovacii au mers sa voteze la alegerile parlamentare cu barca
Tusk: Polonia va ajunge ca Grecia daca J. Kaczynski va fi presedinte
Incertitudine in Marea Britanie dupa cele mai disputate alegeri
VIDEO PROTVPLUS.RO