Alegeri parlamentare în Coreea de Nord. Ce pățesc oamenii care nu merg la vot
Nord-coreeni își aleg, duminică, un nou Parlament, pentru a doua oară de când Kim Jong-un a preluat puterea.
Deși acest proces este doar o formalitate, oamenii sunt obligați să meargă la urne, fiind considerat un semn de „respect” ca ei să aștepte la cozi lungi, scrie BBC.
Votul pentru Adunarea Supremă este obligatoriu, iar cetățenii nord-coreeni cu vârsta de peste 17 ani nu au nicio opțiune reală.
"Ca semn de loialitate, este de așteptat ca electoratul să apară mai devreme de ora deschiderii urnelor, ceea ce înseamnă că probabil vor exista cozi lungi", spune Fyodor Tertitsky, analist al Coreei de Nord, care se află în capitala sud-coreeană Seul.
Fiecare votant va primi un buletin de vot cu un singur nume pe el. Nu este nimic de completat, nici casete pentru a bifa. Hârtia trebuie doar introdusă în urnă.
Există, de asemenea, o cabină în care se poate vota în mod privat, dar acest lucru ar ridica suspiciuni imediate, spun analiștii. Teoretic, cetățenii au dreptul de a-și trece singuri candidatul, dar, potrivit lui Tertitsky, acest lucru ar însemna cu siguranță că poliția secretă îi va declara „nebuni” pe cei care recurg la acest gest.
Odată ce fiecare votant părăsește secția de votare, trebuie să se alăture manifestațiilor de bucurie pentru că și-au exercitat dreptul de vot pentru conducerea înțeleaptă a țării.
"În mass-media de stat, zilele alegerilor sunt portretizate ca evenimente festive, cu oameni aflați în afara fiecărei secții de votare, sărbătorind", explică Minyoung Lee, analist la NK News - un site de știri specializat în Coreea de Nord.
Deoarece votul este obligatoriu, alegerile funcționează, de asemenea, ca un recensământ pentru autorități de a monitoriza populația fiecărei circumscripții și de a urmări transfugii care ar fi putut să se refugieze în China.
Adunarea Supremă a Poporului este o instituție fără putere. Ales la fiecare cinci ani, parlamentul este singurul organism legislativ pe care Coreea de Nord l-a adoptat.
"Știu că mass-media internațională își acoperă frecvent rapoartele, spunând că Parlamentul are o" putere "sau o influență mică "- dar asta nu este corect, nu are nicio putere", a explicat analistul Fyodor Tertitsky.
Legile sunt, de fapt, scrise de aparatul de partid și apoi aprobate de către Adunarea Supremă a Poporului ca o formalitate. De fapt, Parlamentul nici nu se întâlnește în mod regulat. În prima sa întâlnire, se alege un număr mult mai mic de parlamentari care țin locul Adunării Poporului, iar ansamblul original se adună doar în cazuri rare.
În Coreea de Nord există, surprinzător, trei partide politice. Partidul Muncitoresc, al cărui președinte este Kim Jong-un, este de departe cel mai mare, dar, în Parlament, câteva locuri sunt, de obicei, deținute și de celelalte două partide, Partidul Social Democrat și partidul Chondoist Chongu.
În practică, nu există nicio diferență între cele trei grupări politice, toate trei formând Frontul Democrat pentru Reunificarea Coreei.
Rezultatul alegerilor va fi anunțat în câteva zile, însă, cu siguranță, prezența la vot se așteaptă să fie de 100%. În 2014, prezența la vot a fost de 99,97%.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!