Acuzatiile facute de Rusia care l-au revoltat pe Erdogan. "Nimeni nu are dreptul sa adreseze calomnii la adresa Turciei"


Ultimul update: Sambata 05 Decembrie 2015 07:00
Data publicarii: Miercuri 02 Decembrie 2015 19:25
Categorie: Stiri externe

Acuzatii grave la nivel inalt intre Rusia si Turcia, dupa ce ministrul adjunct al apararii de la Moscova, l-a acuzat pe Erdogan si pe familia acestuia ca fac trafic de petrol cu Statul Islamic.

Antonov sustine ca principalul consumator al petrolului furat din Siria si Irak, ar fi Turcia si a prezentat imagini din satelit cu camioane-cisterna care incarca petrol din Statul Islamic si se duc in Turcia. Erdogan a calificat acuzatiile drept calomnii si a incheiat amenintator ca, daca aceste acuzatii vor continuna, va lua masuri, fara sa precizede la ce anume se gandeste.

Nici Statele unite nu au stat deoparte, iar purtatorul de cuvant al armatei americane a declarat ca Turcia nu este implicata in afaceri ilegale cu Statul Islamic. Relatiile dintre cele doua tari se degradeaza din ce in ce mai mult dupa ce Turcia a doborat un avion rusesc in urma cu o saptamana.

"Nimeni nu are dreptul sa profereze calomnii la adresa Turciei. Turcia nu si-a pierdut valorile morale ca sa cumpere petrol de la o organizatie terorista", a declarat Erdogan, aflat la Doha, in Qatar, dupa cum relateaza AFP. "Daca aceste acuzatii continua, noi vom lua masuri", a avertizat el.

In acelasi timp, Recep Tayyip Erdogan a reafirmat ca el va demisiona imediat din functia de presedinte daca acuzatiile Moscovei sunt probate. "Eu nu voi mai ramane in scaunul de presedinte niciun minut daca Rusia va aduce probe in sustinerea afirmatiilor sale. Iar cei care propaga aceste calomnii nu trebuie sa mai ramana in scaunele lor", a mai declarat Erdogan.

Anterior, ministrul adjunct rus al apararii, Anatoli Antonov, a acuzat "clasa politica de la conducerea Turciei, inclusiv pe presedintele Erdogan si familia acestuia", de a fi implicata in comertul ilegal cu petrol al gruparii teroriste Statul Islamic.

Antonov a facut referire in special la ginerele lui Erdogan, Berat Albayrak (37 ani), care a condus mult timp grupul Calik Holding, specializat in energie, si la unul din fiii presedintelui turc, Bilal, care detine mai multe firme de lucrari publice si de transport maritim.

VIDEO PROTVPLUS.RO