29,1 milioane de euro pentru o sculptura Constantin Brancusi!


Ultimul update: Luni 29 Octombrie 2012 13:19
Data publicarii: Marti 24 Februarie 2009 00:00
Categorie: Stiri externe

O sculptura de Constantin Brancusi a scos luni seara din buzunarul unui colectionar o suma record.

26 de milioane de euro pretul licitat, plus taxele - in total 29,1 milioane de euro este cea mai mare suma atinsa vreodata de o opera a sculptorului roman.

Sculptura facea parte din colectia regretatului creator de moda Yves Saint Laurent, scoasa la licitatie la Paris.

"Madame L.R" este una dintre piesele lui Constantin Brancusi expusa foarte rar. Motiv pentru care a starnit o curiozitate enorma, iar pretul a crescut ametitor.

Pretul atins de Madame L.R. este cel mai mare atins vreodata de o opera a lui Brancusi, dar n-a fost sa ramana insa si recordul licitatiei. Un tablou de Matisse, disputat aprig de licitatori, a ajuns la 32 de milioane de euro, mai mult decat a obtinut vreodata orice alta pictura a francezului.

Organizatorii licitatiei au avut si emotii de natura juridica. Justitia franceza a autorizat pe ultima suta de metri vanzarea a doua piese de bronz chinezesti, Cap de iepure si Cap de sobolan, estimate fiecare la cate 10 milioane de euro. Acestea fusesera furate din Palatul de vara din Beijing, in cursul invadarii Chinei de catre francezi si englezi, in 1860.

La sfarsitul spatamanii trecute, zeci de mii de oameni s-au inghesuit zi si noapte sub imensele bolti de la Grand Palais, ca sa admire cea mai importanta colectie privata de arta, scoasa vreodata la licitatie in Orasul Luminilor.

Cele 733 de capodopere s-au adunat incet, dar sigur, in apartamentul pe trei niveluri de pe malul stang al Senei. Acolo, Yves Saint Laurent a trait, timp de 50 de ani, alaturi de partenerul sau de viata, Pierre Berge.

Jumatate din banii incasati in urma licitatiei vor finanta studii privind combaterea SIDA.

Colectia de arta a designerului Yves Saint Laurent, scoasa la licitatie
Brancusi, marcaj strans la Picasso in topul Saatchi Gallery. Voteaza si tu!
Colectia de arta a creatorului de moda YSL, scoasa la licitatie
VIDEO PROTVPLUS.RO