Zona protejată invadată de construcții haotice. Primarii nu-și recunosc vina: „Dați-mă în judecată”

×
Codul embed a fost copiat

Clisura Dunării, o zonă protejată, pare tărâmul nimănui. Autoritățile locale închid ochii în fața unor construcții la limita legii. Primăriile au dat autorizații pentru case de vacanță, transformate peste noapte în pensiuni.

Grav este că mai multe curți au fost extinse ilegal în albia Dunării. Inspectorul Pro a convins un oficial să dezvăluie cum au fost comise aceste ilegalități.

Dunărea, la Cazane. O zonă superbă, dezvoltată haotic. Un loc asaltat de investitori în care fiecare a construit după bunul plac. Vina principală o au autorităţile pentru că au permis ilegalităţi. Dar şi pentru că nu au făcut un plan urbanistic zonal. Clădirile sunt vopsite în toate culorile pământului. Canalizare nu există iar deversările se fac direct în Dunăre - susţin organizaţiile neguvernamentale. Dar poate cel mai grav este că proprietarilor li s-a permis să-şi extindă terenurile în largul fluviului. Şi-au mărit astfel suprafeţele construibile şi au micşorat luciul de apă al Dunării. Fapt complet interzis de lege!

În Golful Dubova, din judeţul Mehedinţi, aproape de intrarea Dunării în ţară, materialele de construcţii plutesc la câţiva metri de zona protejată. O imagine într-un contrast puternic cu frumuseţea Parcului Natural Porţile de Fier.

Totul se întâmplă primăvara. Dunărea vine atunci învolburată, iar barajul de la Porţile de Fier se ridică pentru echilibrarea debitelor. În golf, nivelul apei scade. Fluviul se retrage cu până la 30 de metri şi încep construcţiile. În această zonă, plină de interese, în care toţi se feresc să dea informaţii, un angajat al statului face dezvăluiri. Sub protecţia anonimatului, acesta ne mărturiseşte cum a fost posibil ca proprietarii de pensiuni să-şi extindă construcţiile în largul fluviului, iar pământul adăugat să devină teren cu acte-n regulă.

Citește și
inspectorul pro pensii
Funcționară filmată de Inspectorul Pro în timp ce primește o ”atenție”. Reacția șefilor
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

„Băgau umplutura în Dunăre, chemau cadastristul! Deci, el avea un teren de 300 de metri, reali. Bagă încă 700 de metri umplutura, cheamă cadastristul, ăla vedea: da, există şi ăla schimba actele!"

Neregulile se întâmplă la doi paşi de zona protejată şi sunt confirmate de oamenii locului.

„Terenurile s-au luat, în primul rând, prin concesiune. Concesiunea a fost pentru pontoane, după aceea s-a schimbat destinaţia!
Au luat pentru ponton, apoi au apărut casele!
Exact."

Vorbim aşadar despre acţiuni ilegale susţine şi Dan Trifu, preşedintele Asociaţiei Eco-civica.

Dan Trifu, Eco Civica: „Şi un începător, un necunoscător al legii îşi dă seama că nu sunt legale aceste construcţii. Vedeţi clar că sunt umpluturi în albia minoră a fluviului Dunărea - lucru categoric interzis de lege. Orice modificare a cadastrului fluviului Dunărea este ilegală şi toate aceste construcţii sunt de natură penală."

Extinderea terenurilor în largul Dunării se observă cel mai bine în locurile de pe mal, unde nu s-a construit încă. Iată un exemplu:

„Aici este malul! Până în această parte, unde vedem mizeria, venea Dunărea şi uitaţi cum sunt aceste construcţii. Se văd bolovanii pe care i-au pus, să poată construi deasupra vila!", a constat corespondentul PRO TV.

În proprietatea vecină pare să se întâmple acelaşi lucru.

„De la Ştirile PRO TV suntem… Vorbim cu...?
Eu sunt fiul administratorului.
Şi poţi vorbi cu noi?
Sigur!
Dacă vrei să vii până aici, pentru că aici se vede cel mai bine, la voi, de exemplu… Uite, câtă mizerie.
Da!
Păi… ce faceţi?
O să discutaţi în câteva momente cu administratorul."

Administratorul a sosit în cele din urmă. A dat să parcheze și apoi a plecat grăbit exact când ne-am îndreptat spre el cu camera de filmat. Cu aceeaşi reticență am fost întâmpinaţi şi de vecinii săi.

Viceprimarul localităţii, Rodica Miloșescu - în acelaşi timp şefă a Direcţiei Urbanism - susţine că a dat autorizaţii de construire pentru case de vacanţă, nicidecum pentru pensiuni.

Rodica Miloșescu, viceprimarul localității Dubova: Nu s-a gândit nimeni că atât de repede explodează turismul şi devin destinaţii de turism. Asta este! Nu mă duc eu acum la om să-i dau în cap, odată ce i-am dat autorizaţie de construcţie.
Reporter: Asta trebuie să o faceţi cu grijă zilei de mâine şi cu respectarea legii, doamnă.
Rodica Miloșescu, viceprimarul localității Dubova: Lasați că nu sunt treburile dvs, sunt responsabili pentru treaba asta.”

Doamna viceprimar a avut ghinionul ca telefonul să i se activeze, imediat după ce am încheiat convorbirea. Am înregistrat înjurăturile.

„V-am sunat să vă spun că vi s-a activat telefonul în buzunar şi v-am auzit cum ne-aţi înjurat şi voiam să vă întreb de ce.
Da… Păi… lăsaţi-mă-n pace, Dați-mă-n judecată, faceţi ce vreţi… La revedere!"

Şi în Eşelniţa - localitatea vecină - explozia de pensiuni arată la fel ca-n Dubova. Viceprimarul localităţii de aici - Marius Vâșcă - susţine că totul s-a întâmplat cu mult înainte ca el să preia funcţia. Şi că nu ar mai avea acum pârghii legale să îndrepte situaţia…

Marius Vâșcă, viceprimarul comunei Eșelnița: "Aveţi dreptate, sunt şi lucrări neautorizate de genul acesta! Chiar nu mai am cum să intervin. La momentul ăla, i-a autorizat… Aaaa… ca eu acum îmi dau seama că nu-i în regulă? Ce mai pot să-i fac?"

Legea 50 Se poate trece direct la demolare - spun organizaţiile neguvernamentale. Legea 50 e clară: în cazul unor construcţii ilegale terenul trebuie adus la forma iniţială prin dispoziţie de primar. Ori, aici vorbim chiar de domeniul public al statului şi nu e nevoie nici măcar de hotărâre judecătorească

Dar ce pretenţii putem avea însă de la primarii devreme ce însăşi Administraţia Naţională Apele Române încearcă să ne convingă că acele terenuri sunt de fapt nişte lucrări de apărare. Şi dacă acesta este adevărul, atunci cu atât mai mult vilele şi pensiunile turistice nu ar avea ce căuta pe îndiguirile hidrotehnice.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Inspectorul Pro, în vizită timp de o zi la Giurgiu și în Ruse. De ce turiștii preferă să meargă în Bulgaria
Inspectorul Pro, în vizită timp de o zi la Giurgiu și în Ruse. De ce turiștii preferă să meargă în Bulgaria

Ne aglomerăm cu miile pe Valea Prahovei și pe litoral, când la doar 60 de kilometri de Bucureșți, Dunărea se dă în spectacol și ne răsfață cu un peisaj incredibil.

Funcționară filmată de Inspectorul Pro în timp ce primește o ”atenție”. Reacția șefilor
Funcționară filmată de Inspectorul Pro în timp ce primește o ”atenție”. Reacția șefilor

Funcționară filmată de Inspectorul Pro în timp ce primește o ”atenție”. Reacția șefilor

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.