Mii de mame din Capitală așteaptă de 8 luni stimulentul pentru nou-născuți. Nicușor Dan: „Suntem cu 3-4 luni întârziere”

Dată publicare: 10-06-2021 18:25
Dată actualizare: 10-06-2021 19:47


În București, peste 15.000 de mame așteaptă stimulentul pentru nou-născuți. Banii nu au mai fost dați de opt luni de municipalite.

Primarul Capitalei a promis în fața echipei de la „Inspectorul Pro” că restanțele vor fi achitate până la toamnă. Astfel de ajutoare pentru mame acordă și alte primării din țară, dar Bucureștiul oferă suma cea mai mare. Din această cauză, primarul propune ca în viitor acești bani să ajungă doar la familiile cu o situație materială precară.

Administraţia din Bucureşti şi-a asumat acum 4 ani, să dea fiecărei mame care naşte câte 2.500 de lei.

Ea este Eva şi are şapte luni. Iar el este Alen, fratele mai mare. Băiatul a avut noroc şi a primit la naştere stimulentul pentru nou-născuţi. Pentru cea mică însă, mama aşteaptă suma de când a adus-o pe lume.

Ana Hoidrag, mămica: „Stimulentul pentru nou-născuţi nu mai este chiar pentru nou-născuţi, în cazul nostru.”

Direcţia de Asistenţă Socială din Bucureşti înregistrează lunar câte 1.600 de dosare. Hermina se numără şi ea printre mamele care au depus actele. Şi de-o jumătate de an îşi tot aşteaptă banii. A scris nenumărate mailuri autorităţilor, iar răspunsul a fost de fiecare dată acelaşi: nu sunt fonduri!

Reporter: „Ai încercat să suni şi la Primăria Capitalei să ceri explicaţii?”
Hermina Doina, mămica: „Au sunat foarte multe mămici acolo. Am sunat de două ori, însă nu mi s-a răspuns.”

Echipa „Inspectorul Pro” a cerut şi explicaţii la cabinetul primarului. Nicusor Dan spune că situaţia nu este chiar atât de gravă.

Reporter: „Mămicile spun că din septembrie-octombrie nu au mai primit aceşti bani.”
Nicușor Dan, primarul Capitalei: „Nu, nu! Vă asigur că am păstrat ritmul pe care l-am găsit de la administrația precedentă. Suntem cu 3-4 luni întârziere la nou-născuţi.”

Îl contrazice însă Şefa Direcţiei de Asistenţă Socială a municipalităţii.

Cosmina Simiean,director al DGAS Bucureşti: „Septembrie este ultima lună în care s-a plătit stimulentul pentru nou-născuţi, urmând ca la finalul lunii iunie să încercăm plata dosarelor depuse în luna octombrie 2020.”

Adică opt luni de întârziere şi nu patru, cum spune primarul.

Discuție angajat DGAS - mamă, care întreabă de stimulent:

Mamă: Nu am primit încă bănuţii. Mă puteţi ajuta dumneavoastră?
Angajat DGAS: Din păcate, din 1 octombrie nu s-a mai plătit acest stimulent din lipsă de fonduri.
Mamă: Când am depus dosarul nu mi s-a spus lucrul acesta.
Angajat DGAS: Când aţi depus dosarul dvs.?
Mamă: Pe 6 ianuarie.
Angajat DGAS: Mai aveţi de aşteptat, doamnă!

În total, 15.000 de mame mai au de aşteptat. Probabil că până la toamnă, spune primarul, pentru că efortul bugetar este de 4 milioane de lei pe lună.

Nicușor Dan, primarul Capitalei: „Am reuşit să mai plătim din datorii, deci treptat o să ajungem la zi undeva în toamnă.”

Din această cauză, Nicusor Dan vrea să pună condiţii: banii să nu mai fie acordaţi tuturor, ci doar acelor mame care au o situaţie financiară precară.

După ce a fost ales în fruntea Bucureştiului, Nicusor Dan a declarat că a preluat Primăria Generală cu datorii curente de 3 miliarde de lei, cât metroul din Drumul Taberei. Iar bugetul pe anul acesta al primăriei a fost votat abia luna trecută, aşa că multe plăți au întârziat.

După modelul capitalei şi alte oraşe dau stimulente pentru nou-născuţi. Sumele sunt însă mai mici, între 1.000 şi 2.000 de lei. Este vorba despre primăriile unor localităţi din Braşov, Ialomiţa, Constanța, Galaţi, Covasna, Alba şi Brăila. Banii provin exclusiv din bugetele locale.

Tags: mame, stimulent,


VIDEO PROTVPLUS.RO