Cum sa-ti ajuti copilul sa depaseasca frica de a merge la scoala

Elevi

Foarte multi elevi trec prin “fobia de scoala” atunci cand suna clopotelul, in toamna. Experienta reintoarcerii la scoala are o puternica incarcatura emotionala.

Medicii britanici considera "aceasta fobie" o afectiune alarmanta de vreme ce refuzul de a merge la scoala este marcat de simptome ca voma, dureri de cap, oboseala, atacuri de panica, anxietate, noteaza depici.ro.

Teama de scoala dupa fiecare vacanta de vara apare odata ce copilul realizeza ca va petrece din nou cateva ore pe zi departe de casa.

Care sunt semnele ca un copil se teme de scoala?

Fobia pentru tot ce inseamna scoala, clasa, colegi, invatatoare/educatoare apare la 5% dintre copiii. In general, nu are manifestari fizice, dar incercarile repetate ale copilului de a te convinge sa nu il duci “azi” la scoala ar trebui sa te puna pe ganduri.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Copiii cauta tot felul de trucuri ca sa ramana acasa: se prefac bolnavi, trag de timp si amana momentul plecarii spre scoala, vor sa se intoarca din drum pe motiv ca si-au uitat caietul sau cartea.

1. Cum il faci sa iubeasca scoala?

Daca iei atitudinea dura a unui parinte autoritar care ii spune: „Nu mai comenta, mergem la scoala!”, ai putine sanse sa il faci sa treaca peste teama.

Dimpotriva, temerile lui se pot mari si transforma in depresii, il pot impinge spre chiul si il pot face sa aiba rezultate din ce in ce mai slabe la ore. Incearca alte metode pentru a pleca cu drag spre scoala in fiecare dimineata.

2. Afla motivul fricii

De la mic la mare, fiecare copil are alte motive pentru care uraste pur si simplu scoala. Unii se tem ca ar putea sa nu se ridice la asteptarile tale ca parinte, altii se tem de invatatoare, educatoare sau profesor. Unii au conflicte cu colegii, altii se simt batjocoriti de colegi. Unii nu inteleg materia, altii se simt persecutati de cadrul didactic.

Daca pana de curand copilul tau nu avea o problema cu mersul la scoala si brusc atitudinea s-a schimbat, afla care e motivul si ajuta-l sa treaca peste el. Frica se manifesta chiar inainte de primele zile de scoala din viata lui? Incearca sa ii explici ca familia il va astepta mereu la terminarea orelor, ca va invata lucruri noi la scoala si ca isi va face prieteni buni.

3. Repetitia e mama invatarii

Pe acelasi principiu trebuie sa mearga si relatia copilului cu scoala. Explica-i ca intelegi ca exista o problema, dar ca se poate rezolva si trebuie sa o infrunte cu mult curaj, asa ca e mai bine sa mearga si “azi” la scoala.

Simptomele “de boala” sunt un efect al temerilor sale, deci nu exista un motiv medical pentru care sa stea acasa. Nu renunta sa mergeti la scoala. Cu cat va sta mai departe de motivul fricii, cu atat ii va fi mai greu sa revina printre ceilalti copii.

4. Ia masuri in functie de situatie

Daca motivul pentru care copilul tau nu vrea sa mearga la scoala este faptul ca il bat sau il batjocoresc alti copii, discuta despre asta cu invatatoarea. Daca este persecutat sau batut de cadrul didactic, atunci muta-l la o alta scoala. Daca nu intelege materia, incearca sa il ajuti la teme.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Studiu: Romania este pe locul 52 din 64 in topul celor mai buni elevi din lume
Studiu: Romania este pe locul 52 din 64 in topul celor mai buni elevi din lume

Romania se claseaza pe locul 52 din 64, in topul celor mai buni elevi din lume, capabili de performante mari la citire, matematica si stiinta.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu afimă că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.