Mii de oameni din toata tara au donat sange pentru ranitii din Colectiv. R. Moldova a trimis 700 de litri la Bucuresti


Ultimul update: Joi 05 Noiembrie 2015 00:06
Data publicarii: Luni 02 Noiembrie 2015 11:02
Categorie: INCENDIU IN COLECTIV

Sangele inseamna viata. Stiu asta cel mai bine miile de oameni din intrega tara, care au mers si luni la centrele de transfuzie sanguina. Au stat ore in sir la cozi, cu gandul ca pot sa faca ceva, cat de putin, pentru victime.

Iar personalul medical a plecat acasa abia dupa ce a fost preluat si ultimul donator.

Andrei si-a pierdut doi prieteni. Ar fi trebuit sa mearga impreuna la concert, dar l-a refuzat. Isi aminteste cu groaza momentul in care amicii lui aflati in club l-au sunat sa-i ceara ajutorul. Daca pentru ei nu mai poate sa faca nimic, incearca macar sa-i ajute pe altii.

Andrei: "Am simtit ca trebuie sa stau acasa. Cand m-au sunat, am crezut ca e o gluma si am inchis telefonul. Apoi m-au sunat iar si mi-au zis grasule, vino sa ne ajuti ca ardem... am luat un taxi, dar cand am ajuns..."

La fel ca Andrei, multi altii vor sa faca bine. Printre ei si agenti de la politia locala.

Inca de la ora 7 dimineata, in fata Centrului de Transfuzii din Timisoara erau deja cateva zeci de persoane, iar pana la ora 10 erau inscrisi pe liste aproximativ 200 de timisoreni. Triplu, adica, fata de oricare alta zi.

Majoritatea celor care au venit la centru sunt foarte tineri, unii dintre ei au donat sange pentru prima data. Cu totii au povestit insa ca au tinut sa ajute cu orice sta in puterea lor, din solidaritate si compasiune.

Cei de la Centrul de Transfuzii au povestit ca foarte multi timisoreni s-au interesat telefonic, cand ar putea veni sa doneze si au fost distribuiti pe zile, astfel incat sa nu se formeze cozi foarte mari.

Larisa a venit de la ora 7 si s-a asezat la coada, intr-un gest impresionant de solidaritate: "Pentru cei de la Clubul Colectiv. Voiam de mult sa donez si cu ocazia asta am zis ca poate are mai mare insemnatate".

Cei mai multi donatori sunt tineri care ajung la un centru de transfuzii pentru prima data. Dorin a venit cu un grup de prieteni: "Am venit sa donez sange pentru cei de la Bucuresti, am vazut la televizor cazul lor si in ce stare sunt si am venit cu mai multi colegi sa facem un bine. Multa sanatate le doresc si sa-i ajute Dumnezeu."

Cristina Ghiocel, director Centrul de Transfuzie Timisoara: "Cam 70, 80 cateodata 100, am avut intr-o zi normal de lucru, acum au venit dublu si cred ca o sa vina triplu in continuare."

In Piatra Neamt, oras din care provin doua dintre victimele incendiului din Colectiv - Adrian Rugina si Valentin Ignat - centrul de recoltare a sangelui a fost luni blocat de numarul mare de donatori. Potrivit directorului centrului, Victoria Marin, numarul celor care au donat sange a fost de circa 70 de persoane in conditiile in care, intr-o zi obisnuita, numarul donatorilor nu depaseste 30 de persoane. La un moment dat, cei care au venit sa doneze au fost chemati in zilele urmatoare pentru ca angajatii centrului nu mai faceau fata numarului mare de donatori.

O mobilizare fara precedent a avut loc si la Targu Mures. Zeci de pompierii si politisti si-au inceput ziua la centrul de trasfuzii din oras. Alaturi de ei, cativa colegi din Marea Britanie veniti intr-o delegatie la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Mures.

Si la Brasov, la centrul de transfuzii din oras, s-au strans de 5 ori mai multi donatori decat intr-o zi obisnuita. Oamenii spun ca este singurul gest pe care il pot face pentru a ajuta zecile de tineri raniti aflati acum in stare critica in spitalele din Bucuresti. Printre donatori s-au aflat si zeci de studenti de la Facultatea de Medicina din Brasov.

La Targoviste insa, multi nu au putut sa doneze sange din cauza ca personalul centrului de transfuzie de aici este insuficient, iar aparatura nu a facut fata numarului mare de donatori.

Donator: "S-au incalzit aparatele, nu mai fac fata, asta e problema. Nu am reusit."

La Craiova, numarul donatorilor de sange s-a triplat la Centrul de Transfuzie Sanguina din oras, iar la Ploiesti s-au prezentat in prima parte a zilei peste 250 de persoane, adica de patru ori mai multe decat intr-o zi obisnuita.

Autoritatile din Republica Moldova au trimis duminica seara la Bucuresti circa 700 de litri de sange si componente sangvine cu o autospeciala, pentru a veni in ajutorul persoanelor ranite in incendiul de vineri seara din clubul Colectiv.

Aceasta asistenta hemotransfuzionala este facuta de Centrul National de Transfuzie a Sangelui din Republica Moldova. Initial, autoritatile moldovene au indicat ca vor trimite 2.150 de produse sangvine, precum componente sangvine (eritrocitare si plasma proaspat congelata), preparate biomedicale sangvine (albumina umana), necesare in situatii clinice (arsuri, fracturi etc) sau circa 550 kg de sange.

Un echipaj al Inspectoratului National de Patrulare din Republica Moldova a insotit transportul pana la vama Sculeni, de unde va fi preluat si insotit pana la Bucuresti de politisti romani. Potrivit sursei citate, transportul urmeaza sa ajunga la Bucuresti in cursul diminetii de luni.

Medicii din intreaga tara spun ca este nevoie de sange si in zilele urmatoare.

VIDEO PROTVPLUS.RO