Imaginile alterate, ”curățate” în timp real cu o nouă tehnologie

Ultimul update: Sambata 05 Ianuarie 2019 10:54
Data publicarii: Sambata 05 Ianuarie 2019 09:30
Categorie: iLikeIT

Dacă pentru ochiul uman imaginile distorsionate sunt uneori greu de descifrat, pe viitor ne-ar putea ajuta computerele.

Cercetători din Marea Britanie au dezvoltat o tehnologie bazată pe inteligenţă artificială, în stare să "cureţe" în timp real imaginile alterate. Iar aceasta s-ar putea dovedi utilă la bordul vehiculelor care se conduc singure.

Într-un laborator din Cambridge, Marea Britanie, un panou de sticlă decorativă este folosit pentru a distorsiona imaginea unor obiecte filmate cu o cameră web. Imaginile sunt apoi corectate în timp real cu ajutorul unei tehnologii bazată pe inteligenţă artificială, numită DeepRay. Folosind şase reţele neurale artificiale, specialiştii au arătat computerului nenumărate obiecte şi imaginile lor distorsionate, învăţându-l să le reconstituie corect, cam în acelaşi fel în care procedează creierul uman.

Tim Ensor, reprezentant al companiei: ”Maşina creează practic o imagine nouă de la zero, bazându-se doar pe înţelegerea felului cum arată lumea reală. Într-un fel, face ceva foarte similar cu ochii minţii noastre. Ne uităm la o imagine distorsionată printr-o bucată de sticlă opacă, dar construim în mintea noastră imaginea a ceea ce credem că se află de partea cealaltă."

În unele cazuri însă, computerul s-a descurcat chiar mai bine decât ochiul uman, reuşind să identifice obiectele din imagini pe care omul nu le-a recunoscut. Dincolo de experiment, tehnologia s-ar putea dovedi utilă în cazul vehiculelor care se conduc singure, pe baza senzorilor şi camerelor.

Thomas Carmody, reprezentant al companiei: "Murdăria, stricăciunile, apa de ploaie, vremea rea, ceaţa, toţi aceşti factori pot reduce claritatea imaginilor. Un instrument cu inteligenţă artificială poate elimina aceste efecte din faţa camerei, oferind computerului care operează vehiculul imagini mai bune, chiar şi în medii extreme."
 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

aplicatie
Aplicația care semnalează datornicii la stat atunci când sunt în apropiere
iLikeIT. Aplicația unor români, prin care îți poți face rezervare la restaurant
iLikeIT. George Buhnici s-a urcat pe prima ”motocicletă zburătoare” din lume
Decizie drastică luată de WhatsApp. De câte ori mai puteți trimite un mesaj
iLikeIT. Noua tehnologie menită să facă viața mai ușoară persoanelor cu dizabilități
”10 years challenge”. Ironia Ambasadei Suediei pentru Guvern și glume despre politicieni
i like it
iLikeIT. Elicopterul hibrid care ar putea să facă naveta, în curând, între orașe