Imaginile alterate, ”curățate” în timp real cu o nouă tehnologie
Dacă pentru ochiul uman imaginile distorsionate sunt uneori greu de descifrat, pe viitor ne-ar putea ajuta computerele.
Cercetători din Marea Britanie au dezvoltat o tehnologie bazată pe inteligenţă artificială, în stare să "cureţe" în timp real imaginile alterate. Iar aceasta s-ar putea dovedi utilă la bordul vehiculelor care se conduc singure.
Într-un laborator din Cambridge, Marea Britanie, un panou de sticlă decorativă este folosit pentru a distorsiona imaginea unor obiecte filmate cu o cameră web. Imaginile sunt apoi corectate în timp real cu ajutorul unei tehnologii bazată pe inteligenţă artificială, numită DeepRay. Folosind şase reţele neurale artificiale, specialiştii au arătat computerului nenumărate obiecte şi imaginile lor distorsionate, învăţându-l să le reconstituie corect, cam în acelaşi fel în care procedează creierul uman.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Tim Ensor, reprezentant al companiei: ”Maşina creează practic o imagine nouă de la zero, bazându-se doar pe înţelegerea felului cum arată lumea reală. Într-un fel, face ceva foarte similar cu ochii minţii noastre. Ne uităm la o imagine distorsionată printr-o bucată de sticlă opacă, dar construim în mintea noastră imaginea a ceea ce credem că se află de partea cealaltă."
În unele cazuri însă, computerul s-a descurcat chiar mai bine decât ochiul uman, reuşind să identifice obiectele din imagini pe care omul nu le-a recunoscut. Dincolo de experiment, tehnologia s-ar putea dovedi utilă în cazul vehiculelor care se conduc singure, pe baza senzorilor şi camerelor.
Thomas Carmody, reprezentant al companiei: "Murdăria, stricăciunile, apa de ploaie, vremea rea, ceaţa, toţi aceşti factori pot reduce claritatea imaginilor. Un instrument cu inteligenţă artificială poate elimina aceste efecte din faţa camerei, oferind computerului care operează vehiculul imagini mai bune, chiar şi în medii extreme."
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!