Exemplul programatorilor romani care au castigat 35.000 de dolari dintr-un joc simplu pentru telefon
Romanii au cheltuit de douasprezece ori mai mult pe aplicatii anul trecut fata de 2011. Explozia vanzarilor se datoreaza numarului tot mai mare de telefoane inteligente, dar si faptului ca unele aplicatii costa cat doua paini.
Din pacate, banii s-au dus, in mare parte, peste hotare, pentru ca avem putini programatori care stiu sa castige din
aceasta industrie evaluata la aproape 8 miliarde de dolari.
35 de mii de dolari, atat au reusit Cristian si echipa lui sa castige dintr-un joc simplu si atragator.
"50 de mii de descarcari ori cate un dolar, mai putin 30% din ce isi opreste Apple. = 35 de mii de dolari" spune Cristian Hurhui, dezvoltatorul jocului Ninjaku.
Ninjaku, un titlu deloc romanesc, e un joc in care trebuie sa aruncati cu arme japoneze. Cele mai multe descarcari au venit de la straini.
Si Alex a intrat in topul descarcarilor cu o aplicatie care reinventeaza felul in care stam pe facebook. In loc de peretele clasic, fiecare prieten apare ca o fila de dosar, cu ultima poza postata si cel mai nou status.
"Aplicatia am gandit-o din start sa coste 89 de eurocenti sau 99 de centi ca toata lumea sa o poata folosi"
Alex si Cristi au intrat intr-o industrie care la nivel mondial a atins 8 miliarde de dolari in 2012. Din pacate, romanii cumpara in general aplicatii create de straini.
Anul trecut s-au vandut aplicatii de 12 milioane de euro, suma de 12 ori mai mare fata de 2011. Cresterea vine de la numarul mare de smartphone-uri. 1 milion de bucati s-au vandut numai anul trecut.
Cel mai multi bani provin din jocuri freemium adica cele gratis la care utilizatorii platesc pentru anumite avantaje. Candy Crush e un exemplu clasic. Insa la fel de populare sunt si jocurile de fotbal sau cursele cu masini.
Zilele acestea, Appstore va ajunge la 50 de miliarde de descarcari, iar primul utilizator care depaseste acest prag, poate castiga 10 mii de dolari. Google Play se apropie la fel de repede de aceasta cifra.