Atenție la FaceApp: ”Putem să ne trezim cu telefoane la numere cu suprataxă”


Ultimul update: Vineri 19 Iulie 2019 20:00
Data publicarii: Vineri 19 Iulie 2019 18:48
Categorie: iLikeIT

Milioane de oameni din întreaga lume, inclusiv din România, au folosit în ultima săptămână aplicaţia FaceApp, care îţi modifică înfăţişarea din fotografii. Succesul fulminat i-a făcut însă pe unii să se întrebe cum sunt folosite datele colectate.

Un senator american a cerut, inclusiv demararea, unei investigaţii în acest sens, mai ales că aplicaţia este creată de o companie din Rusia. Dezvoltatorii FaceApp susțin, însă că totul are un singur scop - divertismentul.

Aplicaţia Faceapp există de câţiva ani buni în App Store şi Play Store, dar popularitatea ei a explodat în ultima săptămână datorită filtrului de îmbătrânire, care îţi scanează cu precizie chipul şi te ajută să vezi cum vei arăta la bătrâneţe.

Utilizatorii pot vedea, însă, şi cum ar arăta mai tineri, mai atrăgători sau cu ochelari. FaceApp este în prezent cea mai descărcată aplicaţie din întreaga lume, cu peste 100 de milioane de accesări.

Fotografiile utilizatorilor sunt modificate cu ajutorul inteligenţei artificiale. Oameni obişnuiţi, dar şi vedete s-au distrat folosind funcţia de îmbătrânire, iar imaginile s-au răspândit cu viteză pe internet. Au apărut fotografii prelucrate cu Simona Halep, Smiley, Lady Gaga, Will Smith şi mulţi alţii.

Odată instalată, aplicaţia îi cere utilizatorului acces la galeria foto şi la cameră. Informaţiile complete despre termenii şi condiţiile de utilizare sunt disponibile, însă, aşa cum se întâmplă şi la multe alte aplicaţii, doar pe site-ul companiei.

Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică Bitdefender: ”Există situaţii în care firma care colectează aceste informații poate fi achiziţionată de o altă firmă şi apoi toate acele informații colectate de firma 1 vor fi folosite de firma 2 şi atunci utilizatorul pierde controlul asupra datelor sale.”

Popularitatea aplicaţiei FaceApp le-a atras atenţia şi infractorilor cibernetici, care au creat o clonă pentru a avea acces la datele utilizatorilor. Experții ne atrag atenția să nu descărcăm aplicații neoficiale.

Dan Demeter, expert securitate cibernetică Kaspersky Lab: ”Putem să ne trezim cu aplicaţii care dau telefoane la numere cu suprataxă, care ne copiază agenda telefonică, ne copiază fişierele din telefon şi pot ulterior să preia controlul asupra telefonului nostru.”

Un senator din Statele Unite a cerut și demararea unei anchete FBI asupra aplicaţiei originale, iar autoritatea pentru protecţia datelor din Marea Britanie a declarat că "are în vedere" îngrijorările legate de serviciul FaceApp cu privire la problemele privind confidenţialitatea.

Dezvoltatorii au respins însă acuzaţiile, printr-un interviu acordat publicaţiei Washington Post. Compania Wireless, care a lansat aplicaţia, funcționează în Skolkovo, un cartier de lângă Moscova, numit adesea "Silicon Valley din Rusia", unde îşi au sediul multe companii de tehnologie.