A deschis un mail de la "Universitatea Bucureşti", dar în final a ajuns la poliţie
Mare atenție la e-mailurile pe care le primiți. Verificați sursa lor, în special dacă au mesaje care vă pun să plătiți ceva, ori vă cer să vă transmiteți datele.
Avertismentul vine de la Centrul Național pentru Securitate Cibernetică, după ce au apărut cazuri în care un email dat în numele Universității București conținea de fapt un atac de tip spion, care dacă infectează calculatorul sau telefonul trimite infractorilor datele personale, conturile și parolele victimei.
Cazul este acum, în atenția poliției.
Un mesaj malițios a fost primit de angajatul unei companii care lucra cu oferte de felul celor despre care se vorbește în document. Mailul a fost trimis la țintă sigură, expeditorul susține că e Universitatea București. Universitatea a dezmințit implicarea în așa ceva, evident, și a trimis cazul la poliție. Cel mai simplu e să verificam și telefonic dacă persoană care apare în email chiar a trimis acel mesaj.
Atacatorii se folosesc tot mai des de imaginea sau reputația unor instituții publice sau companii private din România pentru a transmite aceste capcane. Ce înseamnă #ransomware și #malware.
Mihai Rotariu, CERT-RO: „Ransomware este extrem de simplu: practic datele de pe calculator sunt luate ostatice. Atacatorii criptează datele cu o cheie pe care doar ei o dețin și ne cer o recompensă în bitcoin, de regulă, ca să nu existe trasabilitatea banilor, ca să ne deblocheze datele. La malware sunt mai multe posibilități: în primul rând tre să fim conștienți că atacatorul are controlul asupra computerului nostru, pot vedea activitatea noastră, inclusiv online, ne pot extrage date personale, financiare”
Dacă ați căzut victimă unei astfel de tentative, nu ezitați să raportați problema la CERT-RO. Serviciul are un număr de urgență 1911, la care puteți suna și unde primiți sfaturi cu ce e de făcut.
Foarte vulnerabile au devenit de azi înainte toate calculatoarele care încă mai au sistemul de operare Windows 7, pentru care compania producătoare a anunțat că nu mai livrează actualizări de securitate.
Mihai Rotariu, CERT-RO: „Putem să-l folosim în continuare pentru browsing personal, dar nu recomandăm folosirea internet bankingului, a mailului de serviciu pentru că nu suntem siguri că cineva nu poate să ne compromită dispozitivul și să extragă date"
Atenție și la permisiunile pe care le dați aplicațiilor atunci când le instalați pe telefoane, dacă cer inutil acces la contacte sau la conturile de email, ori facebook, cel mai bine refuzați instalarea, recomandă specialiștii.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!