Virgil Popescu: Am cerut sprijin BERD pentru a demara rapid o strategie economică post-coronavirus

Dată publicare: 22-03-2020 17:04
Dată actualizare: 22-03-2020 17:10


Virgil Popescu

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat că împreună cu ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, au cerut sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru a demara rapid o strategie de dezvoltare economică post-coronavirus.

"Ne gândim şi la ce va fi după ce va trece această criză, pentru că eu sunt optimist că vom învinge împreună coronavirusul şi această criză şi trebuie să ştim ce facem după coronavirus, pentru că, după părerea mea, probabil şi economia va trebui restartată, resetată şi adaptată noilor cerinţe. Acum vedem că începem să lucrăm foarte mult de acasă, să folosim comunicaţiile şi probabil va trebui să ne adaptăm foarte mult în zona de comunicaţii, să avem comunicaţii foarte bune, foarte solide. Am discutat ieri (sâmbătă n.r.) împreună cu ministrul de Finanţe într-o audioconferinţă cu BERD şi le-am cerut sprijin pentru a demara rapid o strategie post- coronaviurs, de dezvoltare economică, pentru că vreau să fim pregătiţi când va trece această criză, să vedem liniile şi direcţiile în care economia românească trebuie să se îndrepte după această criză", a spus duminică Virgil Popescu, la un post de televiziune, conform Agerpres. 

De asemenea, el a precizat că împreună cu ministrul de Finanţe şi cu premierul lucrează la un al doilea val de măsuri, pentru a putea face faţă noilor provocări apărute în contextul pandemiei de coronavirus.

"Am anunţat un prim val de măsuri şi aş vrea să vi le reamintesc. Este vorba de acordarea şomajului tehnic în plată de 75% brut pentru companiile afectate de coronavirus, pentru cele închise de ordonanţele militare şi pentru cele cărora cifră de afaceri, respectiv încasările au scăzut cu minimum 25%. De asemenea, avem un pachet de măsuri fiscale şi de creditare a IMM-urilor cu un plafon de garantare atât pentru creditele de investiţii, de până la 80%, cât şi pentru liniile de capital, de până la 90%, ca să asiguram o infuzie în piaţă. Lucrăm împreună cu ministrul de Finanţe şi cu premierul la un al doilea val de măsuri în aşa fel încât să putem ajusta primele măsuri şi pentru a face faţă noilor provocări, pentru că de la o zi la alta, poate de pe o săptămână pe alta, această luptă cu coronavirusul trebuie adaptată la realitate", a explicat Popescu.

Ministrul Economiei a precizat că şi-ar dori ca românii să înţeleagă şi să aplice măsurile care au fost luate recent, "nu doar aşa de a speria populaţia" ci pentru a preîntâmpina îmbolnăvirile.

"Mi-aş dori foarte mult ca românii să înţeleagă să nu mai circule liber, să înţeleagă că este o luptă cu un duşman pe care nu-l cunoaştem şi nu ne dăm seama cum reacţionează, mergem pe stradă şi putem foarte bine să îl luăm din aer şi apoi să îl dăm celor dragi, deci să aplice măsurile şi să nu se gândească că măsurile sunt făcute doar aşa de a speria populaţia, ci sunt făcute în mod special pentru a preîntâmpina îmbolnăvirile", a mai spus Virgil Popescu.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO