VIDEO. Discursul sefului FED trage indicele Dow Jones cu 200 de puncte in jos


Ultimul update: Luni 09 Aprilie 2012 02:26
Data publicarii: Vineri 26 August 2011 17:42
Categorie: Stiri Economice

Presedintele Rezervei Federale, banca centrala a SUA, a anuntat vineri ca este pregatit sa foloseasca instrumentele necesare pentru revigorarea economiei americane, dar nu i-a multumit pe investitori.

"Rezerva Federala are o plaja larga de instrumente ce ar putea fi folosita pentru a oferi stimuli monetari", a declarat Ben Bernanke.

Aceste optiuni au fost discutate in august si "vom continua sa analizam si alte probleme pertinente... in cadrul intalnirii din septembrie", a mentionat seful bancii centrale.

In acest fel, Bernanke, a evitat sa anunte un nou program de quantitative easing (achizitie de active de pe piata prin "tiparirea" de bani electronici), inseland astfel asteptarile investitorilor.

"Este clar ca redresarea din criza a fost cu mult sub ritmul asteptat", sustine Bernanke in discursul pregatit pentru reuniunea anuala a Fed.

Potrivit CNN, indicele Dow Jones s-a depreciat cu 200 de puncte, insa si-a revenit apoi la valorile initiale.

Presedintele Fed a aratat ca reducerea numarului record al persoanelor aflate in somaj timp de minim sase luni va contribui la consolidarea cresterii economiei americane. In opinia sa, politicile care promoveaza o redresare mai solida pe termen lung ar putea servi si obiectivelor pe termen lung.

Cel mai asteptat discurs vine la sfarsit de saptamana. Bursele pesimiste au inchis pe minus

Pietele se asteptau ca seful bancii centrale americane sa se exprime in legatura si cu o posibila reintrare in recesiune a economiei americane si care sunt pasii ce vor fi urmati de Fed pentru evitarea acestui lucru.

Cu toate acestea, Bernanke s-a abtinut de la a face astfel de precizari, spunand ca este neclar cum au afectat economia americana evolutia pietelor, negocierile pentru limita de indatorare a SUA si criza datoriilor din Europa.

Dolarul s-a apreciat dupa comentariile sale.

"Fundamentele de crestere ale economiei SUA nu au fost afectate permanent de socurile din ultimii patru ani. Refacerea va dura si ar mai putea aparea intarzieri. Totusi, procesul de vindecare nu va lasa cicatrici permanente", a spus Bernanke.

El a subliniat ca rolul principal in asigurarea unei baze solide pentru crestere economica pe termen lung revine Casei Albe si Congresului. "Stresul financiar a fost si continua sa fie o frana majora a redresarii atat in SUA, cat si in strainatate. Este greu de judecat cat din aceste evolutii au afectat activitatile economice, dar fara indoiala au influentat negativ increderea populatiei si a oamenilor de afaceri si reprezinta in continuare riscuri pentru dezvoltare", a aratat seful Fed.

La inceputul acestei luni, Fed a anuntat ca va mentine dobanda de referinta aproape de nivelul zero pentru cel putin doi ani si analizeaza alte masuri pentru stimularea economiei.

Unii investitori au sperat ca banca centrala, care a cumparat deja obligatiuni ale Trezoreriei de 2.300 miliarde de dolari, sa lanseze o noua runda de achizitii de active.

Bernanke a reiterat totodata ca banca este pregatita sa analizeze toate optiunile si este pregatita sa actioneze daca va fi nevoie. "Politicile monetare trebuie sa raspunda schimbarilor din economie, in special la perspectiva cresterii si inflatiei", a spus seful Fed.

El a repetat opinia ca scaderea preturilor marfurilor ar trebui sa aduca inflatia in linie cu tinta Fed de 2%. O serie de date economice negative au determinat analistii sa afirme ca exista o probabilitate de 50% ca economia SUA sa intre din nou in recesiune. 


Video streaming by Ustream

 

Tags: ben bernanke, fed,

VIDEO PROTVPLUS.RO