Traficul de cereale a crescut cu 40% în portul Constanța. "Sunt căutate în lumea întreagă”

Ultima actualizare: 11-05-2019 08:41

Se mişcă lucrurile în portul Constanța, unde 15 milioane de tone de mărfuri au fost manevrate, numai în primele 3 luni ale anului. A crescut, în special, cantitatea de cereale pe care le exportăm cu succes.

Grâul ajunge până în China, însă chiar și așa, încă importăm cantități mari de produse de panificație de exemplu. Traficul de cereale a crescut cu aproape 40% în portul Constanța - care este lider european pe acest sector.

Dacă anul trecut în primele trei luni a fost de 2,87 milioane de tone, anul acesta a depăşit 4 milioane. O tonă se vinde în medie cu 183 de euro.

Daniela Şerban, director general CNAPMC: "Cerealele din România ajung în Algeria, Brazilia, Cipru, Croaţia, Egipt."

Fermierii care au investit în silozuri spun că reuşesc să vândă la preţuri mult mai bune cerealele în primăvară decât în momentul recoltării.

Gheorghe Lamureanu, fermier: "Sunt căutate în lumea întreagă datorită calităţii lor şi datorită puţinelor substanţe chimice pe care românii le folosesc în deosebi ale îngrăşămintelor."

Dănuț Jugănaru, preşedintele CCINA Constanța: "Nu trebuie să ne bucurăm foarte tare atunci când exportam materii prime. Măcar dacă am fi putut să exportăm mai multă faină, ca să nu spunem aluat congelat sau produse de panificaţie pentru patiserie."

Alte creşteri au fost înregistrate la minereuri produse metalice, minerale brute sau prelucrate, îngrășăminte, lemn și plută.

Dumitru Poalelungi, APDM Galaţi: "Am înregistrat în primul trimestru, faţă de perioada din anul anterior, o creştere de 21,5%, aproximativ."

Mişcarea navelor prin Portul Constanța, dar şi pe Dunăre a dat de lucru şi altor afaceri, iar transportatorii sunt cei mai câştigaţi. Săptămâni la rând, în porturile Constanța şi Agigea coada de tir-uri se întinde pe kilometri întregi.

Şofer de TIR: ”Este un pic mai bine faţă de anul trecut, dar să vedem cât o să mai fie."

Şofer de TIR: "A crescut şi exportul, s-au înmulţit şi maşinile."

Peste 3000 de nave au ajuns în porturile maritime româneşti numai în primele trei luni ale anului.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO