Podgorie straina pe pamant romanesc, o relatie de succes care da vin bun si bani cu sacul

Ultima actualizare: 18-10-2012 01:07

Iata o reteta de reusita pentru tot mai multi straini: cumpara terenuri in Romania si isi fac podgorii. Unii dintre ei au venit din tari celebre pentru vinurile lor: Franta, Australia, Italia sau Germania.

Insa aici terenul este mult mai ieftin decat in marile podgorii europene, iar soiurile sunt la fel de bune. In plus, pe malul Marii Negre strugurii au conditii ideale pentru vinuri de inalta clasa.

La cativa pasi de mare, in comuna 23 August, un mic domeniu rupt parca dintr-o vedere despre Provence ne indeamna sa-i trecem pragul. In 5 ani de munca o frantuzoaica a transformat aici un fost CAP intr-un adevarat... "chateau". Pamantul este foarte bun pentru viticultura, iar butucii de vie au fost adusi din Franta.

Femeia a condus multi ani o crama din Atlanta, in Statele Unite, cu un sol asemanator celui din Dobrogea. Acum, a aplicat in propria afacere tot ce a invatat acolo, iar crama produce vinuri pentru restaurantele de lux, unde o sticla poate depasi 100 de lei.

In celalalt colt al tarii, la Satu-Mare, un neamt a cumparat o bucata de teren si a plantat-o cu vita de vie adusa din Austria. Dupa cativa ani, a facut deja prima productie de vin. Josef are 36 de ani si crede in afacerea lui, in care a investit pana acum peste 50.000 de euro in conditiile in care in Germania doar terenul l-ar fi costat de trei ori mai mult.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO