Românii nu vor mai fi „executați” de ANAF și se amână plata ratelor. Măsurile pregătite de Guvern

Ultima actualizare: 16-03-2020 19:56

Autorităţile au pregătit un pachet de măsuri economice care să ajute populaţia şi firmele. Pe de altă parte, unele bănci au anunţat deja că vor permite amânarea plății ratelor.

Fiecare instituţie financiară decide însă în aceste momente grele dacă să aplice această măsură pentru creditele ipotecare, cele de nevoi personale, sau pentru cardurile de credit. Atenţie, păsuirea nu înseamnă că datoriile vor fi şterse.

Mai multe bănci au luat deja măsuri pentru a-i ajuta pe cei afectaţi de această criză.

Banca Românească suspendă până la două luni plată ratelor la creditele ipotecare şi de nevoi personale.

CEC Bank amâna pentru o lună plată ratelor la toate creditele, BCR anunţă o perioadă de graţie de trei luni şi pot opta pentru o pauză de trei luni de la plata ratelor şi clienţii Raiffeisen Bank.

Păsuiţi timp de două luni de plată ratelor, dar numai la cardurile de credit, sunt şi clienţii Băncii Transilvania.

Iar BRD a anunţat că serviciile de internet şi mobile banking vor fi gratuite în următoarele trei luni, la fel şi tranzacţiile online, pentru a-i încuraja pe oameni să nu se mai deplaseze la bănci.

De altfel, în întregul sistem bancar românesc se caută astfel de soluţii temporare.

Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR: „Fiecare bancă îşi cunoaşte cel mai bine clienţii, ştie situaţia clienţilor în parte, şi dacă se pune problema unei amânări este în măsură să analizeze cel mai bine situaţia data. Nu suntem în situația unei stopări a economiei.”

Banca Naţională face apel la populaţie să nu mai stea la cozi la bancomate.

Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR: „Important de precizat că sistemul bancar nu are probleme de niciun fel în acest moment, este lichid, are rezerve financiare necesare pt orice activitate, nu are niciun sens ca oamenii să scoată banii din bancomate sau din bănci pt ca sistemul are toată stabilitatea necesară.”

Şi Administraţia Natională de Administrare fiscală a pregătit o serie de măsuri.

Românii, dar şi firmele, nu vor mai primi somaţii, nu vor mai fi executaţi silit şi nici nu vor mai fi blocate conturile bancare pentru datoriile pe care nu le-au achitat la ANAF. Termenul de depunere a declaraţiilor fiscale se amână cu o lună, de pe 25 martie, pe 25 aprilie. În plus, firmele îşi vor recupera mai repede TVA-ul. Iar Inspectorii fiscului nu vor mai face controale în această perioadă, decât în cazurile de evaziune fiscală.

Klaus Iohannis, președintele României: „Am decis și suspendarea efectuării controalelor la angajatori de către Inspectoratele Teritoriale de Muncă, cu câteva excepții, sigur.”

Angajații și familiile acestora din sectoarele economice a căror activitate este afectată sau chiar oprită total sau parțial pe perioada stării de urgență prin decizii ale autorităților publice, vor beneficia de protecție socială.

Guvernul va publica marți şi un pachet de soluţii pentru susţinerea domeniilor afectate de coronavirus, precum transporturile şi turismul.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!