România nu mai e atractivă pentru investitorii străini. Suntem pe acelaşi loc cu Venezuela

Ultimul update: Vineri 04 Mai 2018 07:19
Data publicarii: Vineri 04 Mai 2018 06:59
Categorie: Financiar

O companie din grupul care operează celebra bursa de la Londra îşi deschide un birou în România. Anunţul oficial vorbeşte despre angajarea a 200 de persoane.

Alte două firme mari, specializate în servicii, au venit în ultimele luni, la Bucureşti şi Cluj. Din păcate, investiţiile străine directe au scăzut. România a devenit una dintre cele mai complicate țări din lume, pentru afaceri, la fel ca Venezuela, şi Filipine.

Operatorul Bursei din Londra a anunţat că este în căutarea a 200 de romani care vor lucra pentru Business Services Ltd. Pe lângă "salarii competitive" englezii promit beneficii că Pensia suplimentară pentru Pilonul 3, Asigurare medicală privată, Tichete de masă. Majoritatea joburilor sunt de suport şi call-center.

Americanii de la Amazon sunt şi ei în plin proces de recrutare pentru biroul deschis recent la Bucureşti. Joburile sunt similare, dar cer competente specifice platformei de vânzări. Tot recent, la Cluj-Napoca, englezii de la Thompsons Online Benefits au inaugurat biroul din România, oferind şi ei joburi în domeniul IT-servicii.

Vorbim despre investiţii relativ mici, de câteva milioane de euro.

Cel mai mare târg industrial din lume, deschis la Hanovra. Roboţii care au cucerit-o pe Merkel

O reducere a valorii investiţiilor străine directe se vede şi în cifrele Băncii Naţionale, unde anul acesta avem o scădere de peste 7% faţă de anul trecut. Analiştii susţin că mediul de business de la noi e bulversat.

Alexandra Smedoiu, vicepreşedinte CFA România: "Oricine este sănătos la cap şi are o firmă în România zilelor noastre doreşte să-şi facă un buget care să fie valabil cel puţin doi-trei ani de zile. În condiţiile în care taxele, fiscalitatea se schimbă de pe o zi pe alta şi se schimbă în moduri pe care nu le înţelegem - spre exemplu: aceasta mutare a contribuţiilor de la angajator la angajat, nu înţelegem care este motivaţia ei şi care este ţelul final - aceste lucruri crează un mediu de incertitudine"

Într-un top internaţional, România are a treia, cea mai dificilă fiscalitate din regiunea ei. În 2017 eram pe locul 54 la capitolul complexitate fiscală - acum suntem pe 17, vecini cu Venezuela, Filipine şi Ucraina, în topul ţărilor neprietenoase cu investiţiile.

Capitolele la care România sta cel mai rău sunt frecventele schimbări de legislaţie, numeroasele regulamente şi excepţii de la reguli, birocraţia.

În 2015 doar 6% dintre investitorii străini din România vorbeau despre impredictibilitate şi 42% spuneau că legile nu le afectează planurile de business. Doi ani mai târziu, 9 din 10 directori susţin că situaţia actuală le afectează afacerile.

 

Din ce face bani cel mai mare fond suveran, de 1 trilion de dolari. Fiecare cetățean are 200.000 $

Din ce face bani cel mai mare fond suveran, de 1 trilion de dolari. Fiecare cetățean are 200.000 $

Bani

Şeful Comisiei Naționale de Prognoză: Contribuţiile la pilonul II nu vor fi suspendate de la 1 iulie

Afectat de criza economică, un român a deschis o afacere controversată, dar foarte profitabilă

Cea mai bună zi pentru leu din acest an. Cât de jos a coborât, luni, euro

Ion Ghizdeanu și ”eroarea” cu Pilonull II de pensii: s-a enervat și a închis telefonul când a fost întrebat cum și-o asumă

Robor la 6 luni a crescut la 2,89%, maximul ultimilor 3 ani și jumătate

”Furtuna pensiilor” în Europa. Ce înseamnă ”modelul maghiar și polonez” și care e situația în UE

Bani, portofel

Cum funcționează Pilonul II și câți bani s-au strâns în fonduri. De ce vrea statul pensiile private ale românilor

Români bogați vs. români săraci. Unde se câștigă cele mai mari salarii și se produc cei mai mulți bani

Loteria bonurilor fiscale, extragerea 20 mai 2018. Bonurile câștigătoare

Apel fără precedent: mediul privat cere Guvernului să nu schimbe Pilonul II de pensii

Platformele online de finanțare, rampe de lansare pentru tinerii antreprenori români

Premieră în istorie. Companiile care vor depăși un trilion de dolari în acest an