Presedintele BCE: "Prelungirea blocajului statului federal american, un risc la nivel global"

Ultima actualizare: 05-10-2013 07:06
blocaj, SUA

Oprirea partiala a activitatii statului federal american, dupa ce partidele din Congres nu au aprobat bugetul pentru anul fiscal care a inceput la 1 octombrie, ar putea afecta recuperarea economiei mondiale daca situatia nu revine la normal in scurt timp.

Blocajul bugetar din SUA "este un risc daca se prelungeste", a raspuns Mario Draghi la o intrebare despre situatia din SUA.

"In prezent, pare ca nu va fi cazul. Dar daca se va prelungi, este in mod cert un risc pentru recuperarea economica din SUA si la nivel global, astfel ca nu trebuie sa uitam subiectul", a spus presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), citat de cotidianul The Guardian.

Intrebat daca vede o posibilitate ca Statele Unite sa intre in incapacitate de plata, Draghi a afirmat: "Intrebarea aceasta este mai usoara: Nu".

Liderii Congresului nu au programat noi negocieri legate de buget, provocand temeri in randul unor membri ai legislativului ca disputele s-ar putea amplifica si in cazul plafonului de indatorare, care trebuie majorat pana pe 17 octombrie pentru a evita intrarea in default a tarii.

Activitatile esentiale ale guvernului, precum cele in domeniul securitatii, vor continua.

Oprirea partiala a activitatilor guvernului federal va costa minim 300 de milioane de dolari pe zi, intr-o prima etapa, dar costurile ar putea creste pe parcurs, potrivit firmei de consultanta IHS.
BCE a mentinut miercuri dobanda de politica monetara la 0,5%, nivel minim record, decizia fiind anticipata de toti analistii consultati de Bloomberg.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO