Pandemia a îngropat economia mondială, iar perspectivele sunt sumbre. ”Va dura ani să ne revenim”
Economia globala sângerează, iar previziunile nu ne dau motive de optimism. Restricțiile asociate pandemiei au pus la pământ consumul și investitiile și mai toate țările lumii anunță cifre dezastruoase, pentru al doilea trimestru al anului.
Experții se așteptau la o ameliorare substanțială spre sfârșitul anului, dar perspectivele sunt compromise de recenta creștere a numărului de cazuri de infectări cu SARS-COV2.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Greg McBride, Chief Financial Analyst, Bankrate.com: ”Ne-am îngropat serios în prima jumătate a acestui an și va dura ani de zile, ani nu luni, să ne revenim. Incertitudinea se va menține atât timp cât virusul nu va fi controlat, lăsat în urmă”.
Eurostat, institutul de statistică al Comisiei Europene, a anunțat că zona euro a înregistrat o contracție economică istorică de 12,1%, de departe cel mai semnificativ declin din ultimul sfert de secol.
Pentru întreaga Uniune Europeană, PIB-ul a scăzut cu 11,9% în al doilea trimestru. În Europa, cele mai rele vești vin din Spania.
Reculul de 18,5% anulează toate progresele de după criza financiară din 2008. A patra economie a zonei euro înregistrase 24 de trimestre consecutive de creştere şi începuse să-și revină după criza financiară din 2008.
De parcă scăderea consumului nu era suficientă, și turismul e în gravă suferință după restricțiile impuse de Marea Britanie, Germania ori Franța.
Spania este a doua cea mai vizitată ţară din lume, după Franţa, iar turismul contribuie cu aproximativ 12% la Produsul Intern Brut.
Și în Franța PIB-ul a scăzut cu aprope 14 procente în perioada aprilie-iunie.
Bruno Le Maire, ministrul francez de Finanțe: ”Le spun francezilor că ar trebui să-și cheltuiască economiile pentru că asta va accelera redresarea. Guvernul va arunca de mâine 100 de miliarde de euro în economie, dar și populația are economii de încă 100 de miliarde. Înțeleg că oamenii sunt îngrijorați: observă criza, văd că e globală, se tem de valul al doilea al pandemiei, dar cea mai bună cale de a ieși rapid din groapă este să cheltuim”.
Cea mai abruptă scădere a economiei, în SUA
Cea mai abruptă contracție a suferit-o economia americană: o scădere de 32,9%. Motoarele economiei au fost oprite în martie, ca urmare a măsurilor de carantină. Șomajul a atins cifre record, comparabile cu Marea Depresiune din anii 30.
Greg McBride, Chief Financial Analyst, Bankrate.com: ”Economia a scăzut cu 33%, iar consumul cu 34%. Nu e o coincidență, pentru că, de fapt, consumul e cel care dă tonul economiei”.
Statele americane și-au reluat activitatea din mai, însă, pe fondul apariției unor noi focare de coronavirus, California, Florida ori Texas au revenit la restricții. În New York, sute de mici afaceri au fost strivite de pandemie.
Parul Patel, Owner, Gem Spa: ”Un lucru pe care guvernul l-ar fi putut face ca să ne ajute să nu închidem, pe noi și pe alții, ar fi fost înghețarea plății chiriilor, asta era un instrument foarte puternic”.
Nu doar micile afaceri sunt vulnerabile. Pentru prima oară în 500 de ani, păzitorii Turnului Londrei sunt pândiți de concedieri masive.
Una dintre cele mai populare destinații turistice ale Londrei este și printre cele mai sigure din țară, având sub pază bijuteriile coroanei.
Absența vizitatorilor a adus o gaură în buget de 98 de milioane de lire sterline.
Andrew Jackson, Governor, Tower of London: ”Într-o zi aglomerată de vară am avea până la 10.000 de turiști. Dar nu e ieșit din comun nici să fie 14-15.000 de oameni”.
Scott McLean, CNN: ”Printre angajații de la Turnul Londrei domnește teama. De înțeles dacă te gândești că dincolo de fiecare dintre aceste uși e câte o familie. Toți păzitorii trăiesc aici, în perimetru. Pentru ei, pierderea slujbei înseamnă și pierderea locuinței”.
Singura salvare posibilă de la concedieri ar fi o subită invazie de turiști. Slabă speranță!