Oaza de lux dintr-o tara care a inceput sa se sufoce in saracie. Milionarii se bat pe coltul de Rai


Ultimul update: Luni 29 Octombrie 2012 13:18
Data publicarii: Joi 08 Decembrie 2011 14:13
Categorie: Stiri Economice

In timp ce Europa intreaga se zbate sa ramana la suprafata in fata crizei, in Spania, tara lovita greu de somaj si recesiune, exista un colt de rai aparte care prospera chiar si in aceste vremuri tulburi.

Este vorba de regiunea Marbella, care a devenit in ultimii ani un magnet pentru milionari, mai ales pentru cei rusi si arabi. Acestia isi cumpara aici proprietati, iahturi si masini de lux intr-un asemenea ritm incat preturile au crescut in plina criza.

In plus, companii din toata lumea sunt interesate sa cumpere sau sa construiasca hoteluri in zona.

Pentru cei 200.000 de oameni care locuiesc permanent in Marbella, sunetul motorului unui Bugatti Veyron e la fel de familiar precum ciripitul pasarilor.

Riviera Spaniola, cum o numesc ei, are mai multi milionari decat orice alt loc din Spania. Iar gusturile lor sunt pe masura zerourilor din conturi.

''Vin oameni din toata lumea, inclusiv din Orientul Mijlociu si America, sa vada masinile noastre'', spune Mitchel Cunild, vanzator de masini de lux.

Iar multi si cumpara. La asemenea achizitii, magazinul se da peste cap sa indeplineasca cele mai fanteziste cerinte ale clientilor.

Daca la vanzarile de masini banii intra in contul firmelor, lucrurile stau diferit cand vine vorba de iahturi. Pentru ca in general cine isi cumpara un iaht in Marbella, prefera sa-l si lase ancorat acolo. Iar acest privilegiu costa. Sase milioane de euro pe an, mai precis. Bani varsati in bugetul primariei.

Nici criza imobiliara, care face ravagii in restul Spaniei, nu se simte in Marbella. In primul trimestru al acestui an, vanzarile de proprietati au crescut cu 20% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Iar proprietarii au tinut la pret, stiind ca au si de ce. Un apartament de lux, de exemplu, costa 4,5 milioane de dolari.

Asa ca 2012, care se anunta un an cenusiu pentru Spania si pentru Europa, va fi unul plin de culoare pentru Marbella.

Unii analisti spun ca mare parte din cresterea economica estimata a Spaniei, de 0,8%, se va datora acestei oaze de lux, intr-un "desert" al recesiunii.

Financial Times:
VIDEO PROTVPLUS.RO