Guvernul a aprobat noul calendar de liberalizare a pretului la gaze naturale. Cu cat s-au scumpit
Pretul gazelor naturale creste de miercuri, 1 iulie, cu 12 la suta, pentru consumatorii casnici. Este prima etapa din calendarul de scumpire a gazelor naturale, care a fost aprobat miercuri de Guvern.
Astfel, pretul unui MegaWatt Ora, creste de la 53 la 60 de lei, dupa care va urca, in fiecare an, cu inca 6 lei. Din primavara lui 2017, gazele naturale vor fi cu 35 la suta mai scumpe decat acum. Tinta finala, de 90 de lei, va fi atinsa in 2020, deoarece Guvernul spune ca a reusit sa prelungeasca procesul de liberalizare. Initial, institutiile internationale cerusera sa ajungem la pretul de 90 de lei, la sfarsitul anului 2018.
"Potrivit noului calendar aprobat in sedinta de astazi, incepand cu data de 1 iulie 2015, pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice destinate consumului populatiei va fi de 60 de lei/ MWh, comparativ cu 53,3 lei/ MWh cat este in prezent. Calendarul prevede o majorare anuala pana in 2017, respectiv de la 1 iulie 2016 pretul va fi de 66 lei/ MWh, iar incepand cu aprilie 2017, de 72 lei/MWh", a transmis Guvernul, potrivit Agerpres.
Alegeri 2024
23:15
Al doilea partid care anunță că îl va susține pe Călin Georgescu în turul 2. „Avem şansa la un preşedinte suveranist”
22:50
Partidul care anunță că îl va susține pe Călin Georgescu, cu o condiție. „Nu am încredere în el, dar nu am alternativă”
22:33
Reacția oamenilor de afaceri după victoria obținută de Călin Georgescu în primul tur al prezidențialelor: "Un duş cu gheaţă"
22:31
Nicu Ștefănuță, mesaj de susținere pentru Elena Lasconi în turul doi: „Asta este calea pe care trebuie să o alegem”
Calendarul de liberalizare estimeaza si pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna si dupa aprilie 2018.
"Astfel, pentru 1 aprilie 2018 pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele termice destinate consumului populatiei este estimat la 78 lei/ MWh, pentru 1 aprilie 2019 este estimat la 84 lei/ MWh, iar pentru 1 aprilie 2020, la 90 lei/ MWh. Aceste estimari sunt valabile pentru pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele termice destinate consumului populatiei, cu observatia ca acesta va fi reevaluat in urma unei analize, derulata pana la sfarsitul lunii martie 2018", se arata in comunicatul amintit.
Calendarul de liberalizare a pretului gazelor naturale din productia interna are in vedere perioada 1 iulie 2015 - 30 iunie 2021 si este rezultatul negocierii cu reprezentantii Fondului Monetar International, Uniunii Europene si Bancii Mondiale. Guvernul precizeaza ca termenul dorit de partenerii externi "a fost extins de la trei ani (2015-2018) la sase ani (2015-2021), iar ritmul de crestere a pretului a fost repartizat uniform pe toata perioada de referinta, neacceptandu-se cresterea mai accentuata in prima parte a perioadei". De asemenea, sustine Executivul, partea romana a insistat, in cadrul negocierilor, ca alinierea pretului gazelor din productia interna sa se faca anual, si nu trimestrial sau semestrial.
Potrivit sursei citate, unul dintre considerentele care au stat la baza calendarului de liberalizare tine de "scaderea constanta" a consumului de gaze naturale, "din cauza declinului consumului industrial, precum si datorita programelor de eficienta energetica aplicate de catre ambele categorii de consumatori, casnici si non-casnici". Totodata, Guvernul constata ca s-a inregistrat o scadere a cererii de gaze naturale a producatorilor de energie electrica, pe fondul intrarii pe piata a capacitatilor de productie din surse regenerabile.
"In ceea ce priveste importul de gaze naturale, cererea a evoluat in termeni descrescatori, conform scaderii consumului in general, de la un procent de 15% in anul 2013 la aproximativ 7% in anul 2014, cu o perspectiva de mentinere a acestui procent sau chiar de scadere, pe termen mediu", adauga comunicatul citat.
Pe de alta parte, se considera ca reevaluarea pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele termice destinate consumului populatiei, incepand cu anul 2018 este necesara intrucat impunerea, inca de acum, printr-o Hotarare de Guvern, a unui pret de referinta fix dupa anul 2017 "ar fi de natura sa genereze distorsiuni pe piata libera, cu impact negativ asupra tuturor relatiilor comerciale"