Fondurile de pensii Pilon II au înregistrat o creștere record. Românii au peste 30 de miliarde de euro în conturile personale
Peste 150 de miliarde de lei, iată suma record pe care au reușit să o strângă românii în conturile personale de pensii (Pilon II), la finele anului trecut.
Totalul acumulat este cu aproape 20% mai mare față de 2023, după ce cota contribuțiilor a crescut, la fel și câștigurile de pe urma lor. Datele arată că peste 700.000 de persoane au strâns deja peste 50.000 de lei fiecare.
Banii pentru bătrânețe a peste opt milioane de români s-au înmulțit anul trecut.
150 de miliarde de lei sau peste 30 de miliarde de euro - atât au adunat românii în conturile lor de pensii Pilon II, anul trecut.
Este o creștere de 19% a sumei totale strânse, dar și un record, spun administratorii acestor fonduri de pensii private obligatorii, pentru că aproape o treime din total înseamnă câștigurile de pe urma investițiilor făcute cu banii celor care contribuie.
Vorbim de 44 de miliarde de lei, bani rezultați din investirea contribuțiilor celor 8,3 milioane de români care au conturi personale de pensii Pilon II. Dintre ei, 720.000 au strâns deja fiecare peste 10.000 de euro.
La finele anului trecut, după primul tur de alegeri, când scăderile de pe piața titlurilor de stat și cele de la bursă s-au reflectat și în evoluția Pilonului II. Randamentul mediu al fondurilor de pensii Pilon II s-a menținut peste inflație. Din 2008 și până acum, randamentul mediu anual a fost de 7,7%, tot peste inflație, potrivit asociației administratorilor din Pilonul II.
George Moț, specialist pensii: „Anul trecut putem să punem creșterea pe seama creșterii cotei de contribuții cu un punct procentual până la 4,75%, dar și anul acesta, chiar dacă nu avem o creștere a cotei de contribuție. Vom vedea cum vor cresc contribuțiile pe care le vor încasa administratorii fondurilor de pensii private și vorbim de o creștere estimată de peste 300 de milioane de lei lunar”.
Se va întâmpla asta întrucât, de la 1 ianuarie, anul acesta, au fost eliminate facilitățile fiscale de care beneficiau angajații din IT, agricultură, industrie alimentară și construcții, așadar aceștia nu mai sunt scutiți de contribuția la Pilonul II de pensii.
Asta înseamnă că peste 900.000 de angajați vor reîncepe să plătească 4,75% din venitul brut pentru Pilonul II, la fel ca toți ceilalți.
Contribuția la pensia Pilon II ar trebui să se mărească gradual până la 6% în 2030, potrivit planului fiscal asumat de autorități față de Comisia Europeană.