Cel mai scump EURO din ultimii 5 ani. Anunț îngrijorător al lui Mugur Isărescu

×
Codul embed a fost copiat

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat joi un curs de referinţă de 4,6279 lei/euro, cel mai mare nivel din august 2012 până în prezent, pe fondul accentuării tensiunilor sociale.

De asemenea, creşterea preţurilor se va accelera în următoarea perioadă, iar inflaţia anuală va ajune în primăvara undeva spre 4 la sută, a anunţat joi chiar guvernatorul Mugur Isărescu. Una dintre cauze este consumul tot mai mare, deşi economia nu poate produce atâtea mărfuri în plus. Diferenţa este acoperită prin importuri, care duc însă la deprecierea leului.

Miercuri, BNR a afişat un curs de 4,6198 lei/euro. Nivelul anunţat joi este cel mai mare din 3 august 2012, când BNR a afişat un curs de 4,6481 lei/euro.

Leul s-a depreciat accelerat pe piaţa interbancară, inclusiv în faţa monedelor din regiune, începând cu a doua parte a zilei de marţi, pe fondul protestelor împotriva măsurilor de modificare a Codului fiscal, măsuri criticate aspru atât de sindicate, cât şi de patronate.

Guvernul a adoptat miercuri OUG privind Codul Fiscal, într-o şedinţă care s-a desfăşurat în timp ce, în Piaţa Victoriei, câteva sute de persoane protestau faţă de măsurile care vor fi introduse astfel, în principal faţă de transferul plăţii contribuţiilor de la angajator la angajat.

Citește și
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Premierul Mihai Tudose a spus, la începutul şedinţei din Guvern, că este ”o inflamare excesivă” a opiniei publice, el susţinând că măsurile privind externalizarea profitului ”au inflamat nişte multinaţionale”.

La conferinţă de presă care a avut loc miercuri la Ministerul Finanţelor, ministrul a ţinut să transmită un mesaj companiilor multinaţionale care activează în România, avertizând că acestea vor trebui să-şi plătească taxele la fel ca în alte ţări.

”Le spun companiilor multinaţionale, care încearcă să evite plata impozitelor şi taxelor, că vor trebui să respecte Romania şi să plăteasca aceste impozite şi taxe la fel ca în celelalte ţări”, a afirmat Mişa.

Poporul român este inteligent, iar românii care protestează în aceste zile faţă de aplicarea măsurilor de modificare a Codului fiscal ar trebui să se gândească pentru cine ies în stradă, în condiţiile în care unele companii au interesul ca anumite prevederi, în special cele care vizează reducerea evaziunii fiscale, să nu fie aplicate, a declarat, miercuri seară, la Antena 3, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 3,9810 lei la 3,9865 lei, cel mai mare nivel din 14 iulie 2017, când a fost 3,9992 lei.

Cursul francului elveţian a crescut de la 3,9869 lei la 3,9870 lei, cel mai mare din 6 octombrie, când a fost 3,9931 lei.
 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Indicele Robor a început din nou să crească
Indicele Robor a început din nou să crească

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut luni până la nivelul de 1,79%, după ce a scăzut de două ori săptămâna trecută, potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a României.

Recomandări
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina

Experţi ai Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) confirmă că Rusia a obţinut unele câştiguri teritoriale în războiul său împotriva Ucrainei, relatează vineri DPA.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.