Singura solutie pentru ca depozitele de 100.000 de la Bank of Cyprus sa nu fie taiate cu pana la 60%


Ultimul update: Duminica 28 Aprilie 2013 06:54
Data publicarii: Joi 25 Aprilie 2013 14:12
Categorie: Stiri Economice
Bank of Cyprus

Depozitele sucursalei Bank of Cyprus vor fi transferate, impreuna cu lichiditatea si creditele de retail care sa acopere valoarea pasivelor.

Ele vor fi transferate in bilantul filialei Popular Bank of Cyprus, Marfin Bank, institutie inregistrata in Romania, care va fi capitalizata cu 20 milioane euro.

De altfel, Banca Centrala a Ciprului a aprobat joi transferul depozitele sucursalei Bank of Cyprus, impreuna cu lichiditatea si creditele de retail care sa acopere valoarea pasivelor, in bilantul filialei Popular Bank of Cyprus, Marfin Bank, institutie de credit inregistrata in Romania si supravegheata de BNR.

"Singura varianta de transfer a depozitelor constituite la sucursala Bank of Cyprus este mutarea acestora la filiala Marfin Bank si recapitalizarea bancii inregistrate in Romania cu o suma intre 15 si 20 de milioane de euro. Negocierile au inceput de cateva zile si nu sunt finalizate", au declarat, anterior, pentru MEDIAFAX surse bancare apropiate discutiilor.

Sursele citate au precizat ca nu se stie in acest moment cand se va incheia tranzactia si cand va decide banca centrala din Cipru redeschiderea sucursalei Bank of Cyprus, amanata de patru ori pana in prezent. Sucursala este inchisa incepand din data de 1 aprilie.

Banca Centrala a Ciprului a respins saptamana trecuta ofertele depuse de Banca Transilvania si Raiffeisen Bank pentru preluarea totala sau partiala a sucursalei Bank of Cyprus, dar a anuntat ca va cauta in continuare alternative de transfer in Romania a depozitelor de la unitatea locala, care au coborat la circa 90 de milioane euro.

Activele inregistrate in sucursala din Romania insumeaza circa 450 de milioane euro, din care putin peste 350 milioane euro reprezinta credite.

Cel mai mare imprumut inregistrat local il reprezinta o finantare de 110 milioane de euro acordat companiei care detine hotelul Marriott, prelungit in toamna anului trecut si scadent in 2017.

Aproximativ jumatate din celelalte credite inregistrate in bilantul sucursalei locale il reprezinta finantari de proiecte imobiliare medii sau mari.

Creditele mentinute in bilantul Bank of Cyprus vor fi volirificate de banca din Cipru sau gestionate pana la scadenta.
Marfin Bank a incheiat anul trecut cu un bilant de 2,6 miliarde lei, in scadere cu 7,6% fata de 2011, din care 1,6 miliarde lei reprezentau credite. Depozitele atrase de la clienti totalizau sub un miliarde de lei.

Banca are o retea de 33 de unitati si un numar de 340 de angajati.

Daca transferul depozitelor va fi realizat, Marfin va prelua si o parte din salariatii Bank of Cyprus. Rata solvabilitatii Marfin Bank se plasa la peste 12%.

Sursa: Mediafax

Surse: Sucursala Bank of Cyprus din Romania mai ramane inchisa o zi
Printre anunturi seci si usi inchise, romanii cu conturi la Bank of Cyprus au primit si o veste buna
Deponentii cu mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor afla in septembrie cati bani pierd
VIDEO PROTVPLUS.RO