CE intervine în controversa legată de Pilonul II. Specialiștii europeni spun că românii vor fi afectați


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 25 Mai 2018 10:20
Categorie: Stiri Economice

Scandalul izbucnit în jurul Pilonului II de pensii ia amploare. Într-un document al Comisiei Europene se vorbeşte de o ''inversare a reformei pensiilor de acum zece ani'', care ar afecta pensiile romanilor, pe termen lung.

În replică, ministrul Finanţelor spune că specialiştii europeni sunt "subiectivi" şi respinge ideea suspendării contribuţiilor făcute de 7 milioane de romani în conturile de pensii, adminstrate privat.

Documentul Comisiei Europene, scris de specialiştii europeni după o vizită în România, luna trecută, precizează că: ''Guvernul de la Bucureşti are în vedere o inversare a reformei sistemului de pensii din 2008'' şi că ''potrivit declaraţiilor publice, Executivul intenţionează să facă transferurile către Pilonul 2 optionale''. Măsură ar afecta viabilitatea pensiilor romanilor, potrivit specialiştilor europeni.

În replică, ministrul Finanţelor spune că guvernul nu are un astfel de plan.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor: ''La nivel de Guvern nu există această intenţie de a suspenda transferul de fonduri Pilonul II ca atare. Nu există o astfel de intenţie, dorinţă sau punct de lucru. Nu se va ajunge în niciun fel la suspendarea Pilonului sau la oprirea transferului de fonduri către Pilonul II."

Senatorul PNL Florin Cîțu nu dă crezare acestor asigurări:

''Probabilitatea cea mai mare este să asistăm la o suspendare a contribuţiilor către pilonul 2 de pensii şi apoi vom vedea dacă se merge pe naţionalizare sau nu. Este o confirmare ca în finanţele publice este un dezastru şi avem un deficit mult mai mare decât se asteptau''.

Până acum, Comisia Europeană nu a primit nicio notificare de la Guvernul României privind Pilonul II de pensii, subiectul fiind discutat în termeni generali, potrivit instituţiei.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO