Cidru românesc, premiat de experți în Hong Kong. Producţia s-a dublat şi a ajuns la 15 milioane €

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 04 August 2018 07:48
Categorie: Financiar

Cidrul, o băutură ușoară de vară cu o istorie de peste 3 milenii, câștigă teren și în România.

Obţinut din fermentarea merelor sau a perelor, cidrul a intrat în meniurile restaurantelor în lista scurtă de preferințe a doamnelor dar și pe linia de fabricație a unor producători locali.

Recent, specialiști în vinuri din toată lumea, reuniți la Hong Kong, au premiat cu aur ediții limitate de cidru produs în țara noastră.

Ca într-un dans, merele urcă pe linia de spălare, înainte să fie tocate, lăsate la macerat şi transformate în cidru. În numai doi ani, producţia autohtonă de cidru s-a dublat şi a ajuns la 15 milioane de euro.

Sorin Macoviciuc, Oenolog: "Acum 3 ani am făcut în joacă, să pipăim piaţa, vreo 4000 de litri. Acum am ajuns la 15.000 de litri pe an. Sunt foarte mulţi care nu cunosc această băutură la noi în ţară, abia acum o descoperă.”

Adrian Bogdan, manager: "Cidrul a apărut în meniul nostru de un an de zile. Este o băutură relativ nouă şi apreciată în special de doamne.”

Cumpărător: ”Nu mă pricep, dar când iau cidru mă uit pe raft şi iau ce mă atrage. În general, românesc.”

Preţul, dar şi încărcătura alcoolică a licorii fructate sunt mai mari decât în cazul berii.

Istoria cidrului începe în jurul anului 1500 i.Hr., când a început să fie produs în Mesopotamia. Mergând mai aproape de trecutul nostru, aflaţi că şi împăratul Iulius Cezar cerea, din când în când, ca să se răcorească, un pahar de cidru.

Se făcea la fel ca acum din mere, pere sau gutui fermentate natural şi fără adaos de zahăr. E drept că acum sunt, şi pe piaţa noastră, peste 20 de sortimente de cidru cu arome, dar preferate sunt tot cele simple.

Sortimente de cidru artizanal clasic au luat o medalie de aur la un concurs din Hong Kong. Însă în România, unde acesta nu are încă o tradiţie, doar zece la sută din ce oferă livezile pleacă spre fabrici.

Un cidru echilibrat are nevoie de mai multe soiuri de fructe, ca să aibă un gust puternic, dar şi dulceaţă şi o tentă uşor amăruie. Se estimează că anul acesta vom importa 130.000 de tone de mere, îndeosebi din Polonia.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO
Radu Beligan
BNR lansează o monedă pentru aniversarea a 100 de ani de la naşterea lui Radu Beligan
Al doilea cel mai mare lanț de fast-food din lume își anunță revenirea în România
Armata care tensionează Balcanii, la 20 de ani de la cele mai sângeroase războaie din Europa
Câştigă 22,5 milioane de dolari pe an din modul în care arată
Linia de demarcație dintre genuri, din ce în ce mai fină. Decizia H&M în privința hainelor
BCE oprește tiparnița de bani la finele acestei luni. Ce se întâmplă cu euro
economie digitala
Avem o dezvoltare digitală record, dar statul are planuri doar privind stâlpii
România, lider european la viteze de acces la internet pe reţelele fixe, cu peste 100 Mbps
Cât de aproape suntem de prăbușirea pieței imobiliare. Prețurile cresc constant
România, invadată de asiatici. Salariile primite de aceștia
Cât de mult cheltuie românii de Sărbători. Mulţi fac credite pentru cadouri şi mese festive
România ar putea intra în 2019 fără un buget votat de Parlament. Unde s-a blocat