Bani pentru Sănătate și ajutoare. Proiectul Guvernului care împarte miliarde de lei
Guvernul pregătește cea mai amplă rectificare bugetară din ultimii ani.
Proiectul care împarte miliarde de lei către sănătate sau ajutoare de muncă a fost prezentat deja în ședința de Guvern de luni seara și, cel mai probabil, va fi adoptat joi, în regim de urgență.
Ministrul de Finanțe a spus că efortul bugetar este foarte mare, iar deficitul va crește semnificativ. Oficialii negociază deja cu Banca Mondială un împrumut de un miliard de euro.
Înainte de a face declarații, după ședința de Guvern, ministrul Finanțelor a părut relaxat. A zâmbit, după care a anunțat că vine o perioadă grea.
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: „Efortul bugetar este unul foarte mare. În acest moment avem o creștere a cheltuielilor și veți vedea cât înseamnă la momentul în care vom publica rectificarea bugetară, dar și scăderea veniturilor, pentru că foarte multe companii au fost închise și asta înseamnă că deficitul pentru anul 2020 crește semnificativ.”
Cheltuieli mai mari pentru spitale, fonduri de peste un miliard de lei pentru concedii medicale și un supliment de șapte miliarde la fondul de șomaj, a anunțat ministrul. Pentru că e nevoie de bani, a făcut apel la companii să își plătească dările.
Forin Cîțu, ministrul Finanțelor: „Ne uităm la o reevaluare a cheltuielilor bugetare pentru tot anul. Companiile care au astăzi activitate și pot să plătească la buget venituri, contribuții, ar trebui să o facă, pentru că noi vom transmite înapoi în economie acești bani foarte rapid."
Finanțele negociază un împrumut de un miliard de euro cu divizia de investiții a Băncii Mondiale.
O analiză a Băncii Naționale arată că statul român va avea nevoie de cele mai mari credite din ultimul deceniu. Pe lângă împrumuturile care trebuie să acopere aproape patru procente din PIB, adică 45 de miliarde de lei, diferența între cât cheltuiește și cât câștigă bugetul, cei de la Finanțe trebuie să facă loc unei dublări a acestei sume, cel mai probabil, potrivit scenariilor vehiculate.
Banii vor fi și mai scumpi, dar într-o astfel de situație până și Comisia Europeană a anunțat că limitele de împrumut au fost ridicate. Cursa declanșată acum este câte dintre aceste cheltuieli pentru combaterea coronavirusului reușim să le decontăm din fonduri europene, pentru că sacul cu ajutoare de peste 37 de miliarde de euro e deschis.