Caviarul si sturionii nu vor mai fi un lux. Programul de repopulare ar putea ieftini pestele
Programul de repopulare a Dunarii cu sturioni reincepe anul acesta, mai ales ca si europenii le-au dat 24 de milioane de euro celor interesati de acest proiect.
Daca totul merge bine, in cativa ani fermele piscicole se vor umple cu moruni, cega, nisetru si pastruga, iar romanii obisnuiti vor putea ca macar de sarbatori sa se rasfete cu un peste bun si cateva icre negre.
Robert Raduta are o mare responsabilitate. Trebuie sa ajute la refacerea a 10 generatii de sturioni, care au fost decimate din cauza pescuitul excesiv in perioada 1990-2000. Vara aceasta, trebuie sa elibereze in Dunare nu mai putin de 150.000 de exemplare.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
O delegatie europeana a venit in Romania pentru a urmari indeaproape programul de repopulare, care a fost blocat 2 ani.
Afacerea cu sturioni este una dintre cele mai profitabile din domeniul pisciculturii, spun antreprenorii. Sturionul romanesc a ajuns si pe rafturile magazinelor noastre, iar in 5 ani vom avea chiar si icre negre.
Sturionii sunt o adevarate delicatesa. Nu multi isi permit sa aiba pe masa un exemplar de cega, spre exemplu. In restaurante, 150 de grame de pastruga, cega sau de nisetru la gratar costa cel putin 20 de lei.
Multi romani au inteles ca pot castiga dintr-o crescatorie de nisetru, cega sau morun la fel de bine ca finlandezii din comertul cu somon. 40% din valoarea proiectelor finantate cu fonduri europene in acvacultura sunt pentru sturioni.
Cei care vor sa se apuce de afacere trebuie sa stie ca Uniunea Europeana mai are de dat 40 de milioane de euro.
In magazine, doar 100 de grame de caviar se vand cu 900 de lei. Asta inseamna ca un peste poate produce icre de cel putin 180.000 de lei. La fel de valoroasa este si carnea de sturion.