Banca Europeană de Investiții oprește finanțările pentru proiectele în energie fosilă. România ar putea fi afectată
Banca Europenă de Investiții (BEI) a anunțat că nu va mai finanța proiecte de energie fosilă, inclusiv gaz, de la finalului anului 2021 încolo.
Decizia vine după ce BEI a stabilit o nouă strategie prin care luptă împotriva schimărilor climatice și va susține doar proiectele în energie regenerabilă. Aceasta reprezintă o lovitură pentru întreaga industrie a gazelor, care are aliniate proiecte în valoare de peste 200 de miliarde de dolari în următorii cinci ani. Astfel, România se numără și ea printre țările care ar putea fi afectate de decizia BEI.
"Banca a stabilit un nou standard de performanță a emisiilor, de 250 grame CO2/KWh, care îl va înlocui pe cel actual, de 550 g/KWh", se precizează într-un comunicat al BEI.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Practic, această decizie luată joi de BEI va interzice finanţarea centralelor tradiţionalelor, care funcționează pe baza combusitbililor fosili.
"Oamenii de știință estimează că temperaturile vor crește cu 3-4 grade până la finalul secolului. Asta înseamnă că o mare parte a planetei va deveni nelocuibilă, lucru ce va avea consecințe dezastruoase pentru întreaga populație a globului. Vom înceta să mai finanțăm proiectele de energie fosilă și vom lansa o strategie investiții ambițioasă pentru combaerea schimbărilor climatice", a declarat președintele BEI, Werner Hoyer.
BEI a devenit, astfel, prima instituție financiară internațională care a oprit efectiv finanțărea proiectelor de energie care folosesc huilă și lignit, prin adoptarea unui standard strict de performanță a emisiilor.
Decizia era una așteptată, după ce săptămâna trecută, miniştrii europeni de Finanţe au susţinut în unanimitate retragerea finanțărilor pentru proiectele care utilizează gaze, petrol sau cărbuni, potrivit Reuters.
Sursa: eib.org
Etichete: petrol, gaze naturale, banca europeana de investitii,
Dată publicare:
16-11-2019 10:52