Avertismentul FMI cu privire la Codul Fiscal: "Poate periclita realizarile facute de Romania in ultimii 7 ani"

logo FMI FOTO AGERPRES

Codul Fiscal, in forma aprobata de Parlament, va genera o majorare a deficitului bugetar la 3% din PIB, va periclita realizarile economice obtinute de Romania in ultimii ani si va determina revenirea la austeritate, avertizeaza FMI.

'Romania a facut pasi importanti in ultimii sapte ani pentru a-si imbunatati finantele publice controversate. Suntem ingrijorati ca, in forma sa actuala, acest Cod Fiscal, ar periclita aceste realizari. El ar presupune o pierdere anuala de venituri de aproximativ 2,2% din PIB si o majorare a deficitului bugetar de pana la cel putin 3% din PIB, plasand astfel datoria publica pe o traiectorie ascendenta. in mod alternativ, pentru a mentine sub control deficitul, s-ar impune reducerea cheltuielilor statului precum si renuntarea la initiativele noi de cheltuieli, inclusiv la cele de infrastructura, aparare, salarii, sanatate si educatie', se mentioneaza in documentul citat.

Conform semnatarilor, daca reducerile de taxe aprobate deja raman in vigoare, austeritatea va deveni in mod inevitabil necesara atunci cand finantarea ieftina si abundenta va inceta si datoria va atinge niveluri mai mari. 'Romania a trecut deja in ultimul deceniu printr-un astfel de ciclu nefericit de stimulare excesiva in vremuri bune si de austeritate stricta in vremuri grele. El nu ar trebui sa fie repetat', se subliniaza in documentul oficialilor FMI.

Potrivit acestora, reanalizarea Codului Fiscal in Parlament reprezinta o oportunitate pentru autoritati pentru a-si preciza prioritatile fiscale pe termen mediu si pentru a evalua realist dimensiunea spatiului fiscal si viteza cu care acesta poate fi generat. De asemenea, reexaminarea ofera posibilitatea redimensionarii in consecinta a reducerilor de impozite si taxe propuse, fapt care va reprezenta o decizie cruciala de conservare a succeselor atat de greu obtinute in materie de stabilitate macroeconomica, afirma reprezentantii Fondului.

Mai mult, semnatarii documentului sustin ca reducerile tintite de impozite si taxe genereaza cele mai bune rezultate. 'Pachetul fiscal propus in prezent este directionat aproape exclusiv spre impulsionarea consumului, ce constituie deja componenta economiei cu cea mai rapida crestere. Avantajele initiativelor de politici fiscale de impulsionare a consumului au o probabilitate de viata scazuta, daca rata de crestere a investitiilor este mica. Nu incercam sa spunem ca Romania nu ar putea sa beneficieze de pe urma unor impozite si taxe mai scazute. Pentru a crea, insa, spatiul fiscal necesar unor reduceri prudente de impozite si taxe sunt necesare actiuni mai concrete, mai mult timp si o stransa coordonare intre toate ministerele de linie si ANAF, in mod deosebit o mai buna colectare a impozitelor si taxelor, cheltuirea mai eficienta a banilor publici si deplasarea dinspre investitiile finantate de la buget catre proiectele finantate din fonduri UE. in toate aceste trei domenii se inregistreaza progrese, dar atunci cand se calculeaza cifrele, ele nu sunt inca suficiente pentru a acoperi sumele considerabile pe care le impune finantare masurilor din Codul Fiscal', se arata in opinia reprezentantilor FMI.

Citește și
klaus iohannis
Iohannis, despre Codul fiscal: Nu stiu cum s-a strecurat aprecierea ca ar revolutiona finantele Romaniei
„Este de neconceput să mori așa!” Gestul unui român care a oprit pe autostradă ca să ajute o familie cu un copil mic, în Italia

Pe de alta parte, in opinia celor doi autori ai documentului citat, masurile de stimulare fiscala trebuie aplicate la momentul potrivit, pentru ca, desi situatia economica este inca foarte dificila pentru multi romani, tara are un ritm rapid de crestere in prezent, iar salariile au crescut in acest an cu peste 7 procente. 'Nu este evident faptul ca o stimulare fiscala suplimentara ar fi de dorit la acest moment, daca ea trebuie finantata printr-o datorie mai mare', se subliniaza in document.

In acest context, oficialii citati sustin ca politica fiscala trebuie sa fie sustenabila. 'Dupa multi ani in care a strans cureaua, Romania a reusit sa ajunga in anul 2014 la un deficit structural sustenabil, nemaiavand nevoie de alte reduceri de deficit in anii 2015 sau 2016. Datoria publica, care este acum de aproape doua ori si jumatate mai mare decat inainte de criza, cand este masurata prin raportare la economie, se va stabiliza. In ochii investitorilor aceasta ar putea reprezenta un punct forte considerabil, mai ales daca avem in vedere incertitudinile ce inca se mentin in tarile vecine din regiune', precizeaza reprezentantii FMI.

In concluzie, expertii Fondului sustin ca Romania mai are o alternativa sa isi reduca treptat datoria publica, in afara de reducerea cheltuielilor statului si renuntarea la alte initiative de investitii, si anume temperarea vitezei de implementare a masurilor de politica fiscala, precum si a noilor planuri de cheltuieli.

Articol recomandat de sport.ro
Pe ce loc a ajuns România în clasamentul FIFA
Pe ce loc a ajuns România în clasamentul FIFA
Citește și...
Isarescu considera noul Cod Fiscal inaplicabil si critica politica de deficit a Guvernului.
Isarescu considera noul Cod Fiscal inaplicabil si critica politica de deficit a Guvernului. "Nu tai si pe urma masori"

Guvernatorul Bancii Nationale a criticat dur reducerile masive de taxe si impozite prevazute in noul Cod Fiscal, pentru ca statul va fi din ce in ce mai indatorat si nu va avea bani pentru lucruri esentiale.

Iohannis, despre Codul fiscal: Nu stiu cum s-a strecurat aprecierea ca ar revolutiona finantele Romaniei
Iohannis, despre Codul fiscal: Nu stiu cum s-a strecurat aprecierea ca ar revolutiona finantele Romaniei

Presedintele Klaus Iohannis ia in calcul posibilitatea, de a NU promulga legea noului Cod Fiscal, prin care TVA-ul urmeaza sa scada cu 5 la suta, de la 1 ianuarie, pentru toate produsele.

Noul COD FISCAL a fost aprobat in Parlament cu doar doua voturi impotriva. Data de la care TVA-ul va fi redus la 19%
Noul COD FISCAL a fost aprobat in Parlament cu doar doua voturi impotriva. Data de la care TVA-ul va fi redus la 19%

Taxa pe Valoare Adaugata va scadea la 19 la suta de la 24 de procente, cat este acum. Masura prevazuta in noul Cod Fiscal, votat in Parlament, va intra in vigoare de la 1 ianuarie anul viitor, sau chiar mai devreme, spune ministrul Finantelor.

Recomandări
Surse: Primul tur al alegerilor prezidenţiale, în data de 15 septembrie sau 29 septembrie. Decizia finală va fi luată marţi
Surse: Primul tur al alegerilor prezidenţiale, în data de 15 septembrie sau 29 septembrie. Decizia finală va fi luată marţi

Coaliţia de guvernare a decis, joi, două variante de lucru privind calendarul alegerilor prezidenţiale, şi anume ca primul tur să fie pe 15 septembrie sau pe 29 septembrie.

Mesajul transmis de Zelenski României pentru oferirea unui sistem de apărare aeriană Patriot
Mesajul transmis de Zelenski României pentru oferirea unui sistem de apărare aeriană Patriot

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că decizia României de a oferi ţării sale un sistem de apărare aeriană Patriot va consolida scutul de apărare aeriană al Ucrainei, precum şi securitatea în întreaga Europă.

Cine ar fi cei doi judecători care l-au scăpat de pedeapsă pe Mario Iorgulescu. Cine s-ar fi opus
Cine ar fi cei doi judecători care l-au scăpat de pedeapsă pe Mario Iorgulescu. Cine s-ar fi opus

Judecătoarea Lia Savonea, fosta şefă a CSM, a făcut parte din completul care a dispus joi rejudecarea dosarului în care Mario Iorgulescu avea o condamnare definitivă de 13 ani şi 8 luni închisoare, informează Agerpres.