1 milion de români ar putea fi trimiși în șomaj tehnic. Guvernul le va plăti 75% din leafă

Ultima actualizare: 19-03-2020 21:02

Guvernul pune la bătaie 30 de miliarde de lei pentru a lupta împotriva crizei economice, care ameninţă România la fel de tare ca cea sanitară.

Angajaţii trimişi în şomaj tehnic vor primi de la stat 75% din salariu, a anunţat premierul Ludovic Orban, mai ales că potrivit unui scenariu sumbru, până la un milion de oameni riscă să fie în acesata situaţie. Primii vizaţi, sunt cei care lucrează în turism, restaurante, ori în industria spectacolelor. Şi firmele din alte domenii, aflate în dificultate, vor fi sprijinite cu bani, dar şi cu păsuiri de la plata taxelor.

Guvernul va plăti 75% din leafa oamenilor trimişi în şomaj tehnic numai pe perioada stării de urgenţă, a anunțat Ludovic Orban joi dimineaţă, după o şedinţă de guvern maraton care s-a încheiat la 3 dimineaţa şi a durat peste 10 ore.

Ludovic Orban, premier: "Este mult mai utilă măsura de a plăti acest șomaj tehnic, neobligându-i să se ducă la serviciu și oferindu-le posibilitatea să stea acasă și se evite contacte sociale''

Anunţul vine după ce trei mari uzine din sectorul auto - Dacia, Ford şi Pirelli - au anunţat că vor trimite în şomaj peste 20.000 de oameni.

De acest ajutor de stat pentru şomajul tehnic vor putea beneficia angajatorii care şi-au întrerupt total sau parţial activitatea din cauza stării de urgenţă, dar şi companiile indirect afectate de epidemie. Cu o condiţie - ca veniturile să le fi scăzut cel puţin cu 25%. Guvernul ia în calcul cel mult 1 milion de angajaţi intraţi în şomaj tehnic, iar plafonul ajutorului de şomaj tehnic este de 4.070 de lei brut.

Răzvan Vasiliu, avocat: "Este o măsură extremă. Afectate sunt firmele din HORECA - firmele a căror activitate a fost suspendată - hoteluri, baruri, restaurante. Sunt afectate şi firmele organizatoare de spectacole, de nunţi/furnizorii lor - inclusiv cei de amenajări, de construcţii, pentru că nu se mai apucă lumea de renovări. Firmele mici sunt cele mai afectate."

Florin Jianu, pre;edintele consiliului IMM: "Estimăm noi undeva la 700-800 de mii de angajaţi care au nevoie de ajutoare în această perioadă. Hoteluri, restaurante - nimeni nu mai funcţionează... primii afectaţi sunt cei din servicii, pentru că oamenii renunţă la călătorii."

Tot cu 75% din leafă vor fi plătiţi şi părinţii care rămân acasă cu copiii de până la 12 ani, pe timpul suspendării cursurilor din unităţile de învăţământ, din cauza stării de urgenţă. Atenţie - măsură nu se aplică dacă unul dintre părinţi e în şomaj tehnic sau beneficiază deja de vreun alt ajutor social.

Pe de altă parte, guvernul a decis păsuiri de la plata taxelor şi a impozitelor, atât pentru populaţie, cât şi pentru firme.

Noul termen limită până la care pot fi plătite taxele locale este 30 iunie, în loc de 31 martie. Aşadar, dacă aveţi de achitat impozitul pentru casă, maşină, ori teren, aveţi răgaz mai bine de trei luni să faceţi asta şi veţi primi şi o reducere de 10%.

Mai mult, pe timpul stării de urgenţă, ANAF nu va mai trimite somaţii, iar datornicii nu vor mai avea conturile blocate şi nu vor mai fi executaţi silit. Inspecţiile sunt şi ele suspendate, iar amnistia fiscală, adică ştergerea unei părţi din datoria la ANAF, poate fi cerută de firme până la 30 octombrie.

Tot pentru firme, guvernul a decis să le sprijine prin credite cu dobândă zero, timp de un an de zile, iar suma totală pusă la dispoziţie este de 10 miliarde de lei.

De altfel, firmele aflate în dificultate vor putea amâna plata facturilor la utilităţi, energie, apa - dar numai pe perioada stării de urgenţă. Pentru asta, patronii trebuie să trimită on line o solicitare la ministerul economiei, să ceară aceste păsuiri şi să obţină un act numit "certificat de situaţie de urgenţă".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!