Magistratii contesta legea micii reforme in justitie: nu se poate aplica!
Procese judecate de pe o zi pe alta, cupluri divortate fara marturia soacrei si condamnari pe banda rulanta pentru infractorii sinceri. Asa ar trebui sa arate justitia romana de la 1 ianuarie.
Atunci intra in vigoare legea privind accelerarea proceselor, pe care seful statului tocmai a promulgat-o. Nu e posibil asa ceva, le transmit initiatorilor acestei legi judecatorii si grefierii, sufocati de dosare.
In Bucuresti, de pilda, mai putin de 500 de magistrati au in acest moment peste 250.000 de procese.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
In judecatoriile si tribunalele din Romania se vorbeste in termeni de ani de zile pentru solutionarea unui proces. Mii de dosare intra zilnic in arhiva: de la simple contraventii rutiere, pana la revendicari de case, furturi, omoruri sau cazuri de crima organizata.
La executari silite este si mai rau. Ideea de a solutiona o solicitare de acest fel in numai trei zile ii face pe magistrati sa exclame: "Imposibil, sunt zeci de mii de dosare, iar coada se intinde pe patru luni".
Poate doar cei care divorteaza sa se "bucure" de noua lege. Si asta pentru ca se pot desparti in sala de judecata, fara martori, dar si la notar sau chiar la ofiterul de stare civila.
De asemenea, cei implicati intr-un proces, pot fi citati si prin e-mail sau telefon. Cat priveste dosarele penale, ele se pot incheia in prima zi. Daca isi recunosc vinovatia inainte de inceperea procesului, infractorii pot primi pedepse mai mici cu o treime sau amenzi reduse cu un sfert.